50

DAGAR KVAR

GOTLAND 7-9 DECEMBER 2018

Medeltidsveckan på Gotland, alltid vecka 32. En vecka, 500 evenemang och 40 000 besökare. Medeltidsveckan är ett eldorado för alla som gillar tornerspel, marknader, kyrkokonserter, gatuteatrar, eldshower, sagostunder, vandringar, föreläsningar och mycket mer. Festivalen pågår huvudsakligen i Visbys sagolika medeltida miljöer, men även på den gotländska landsbygden. Här kommer du att skratta, umgås och njuta av livet tillsammans med gycklare, adelsfolk, fattighjon och många fler. Varmt välkommen till Nordens största medeltidsfestival. Men innan dess välkomnar vi er till Medeltida Jul när dagen blir mörk och när snön faller vit, andra advent i Visby!

PÅ GÅNG

Medeltidsveckan 2018 är nu en del av förr i tiden.
Vi vill tacka er alla för en underbar åttadagarsvecka, med värmebölja, eldningsförbud, 
störtskurar, vindbyar och som vanligt helt fantastisk stämning. Det här gör vi om! 
Men innan det blir vecka 32 igen har vi annat att se fram emot: 
Medeltida jul står för dörren, boka in 7-9 december

Medeltida jul 7-9 december

Medeltiden är mer än varma augustikvällar, Medeltida jul arrangeras helgen 7-9 december 2018 i Visby för femte året i rad. Eldfängd underhållning i kulna ruiner, omsvepta mantlar framför öppna spisar, medeltida toner i vackra kyrkorum och tid för att umgås och njuta i decembermörkret.

Medeltida jul 7-9 december

Medeltida jul är en utveckling och komplettering till den traditionella Medeltidsveckan under v.32. En helg i december fylls Visby stad återigen med medeltida människor och aktiviteter och med svepande mantlar och värmande huvor ses den medeltida människan vandra genom ett vintrigt Visby. Ett lite mera intimt Visby som bjuder till upplevelser av annat slag än under sommaren, och ett måste att uppleva. Koppla bort julstressen och njut.
Helgen inleds på fredagskvällen i facklors sken utanför Österport - där stadsporten står stängd när handelsfolk från landsbygden anländer med varor och framförallt öl och vin till helgens festligheter! Möt upp du med och följ spelet mellan vakterna och handelsföljet, förra året tvingades stadens båda borgmästare tillkallas för att medla innan festligheterna kunde börja! 

St Nicolai ruin med Frimis trädgård är fylld till bredden av musik, marknad, mat och dryck. Hela ruinen är smyckad som den vackraste av medeltida hallar. Hantverk, julklappar, flammande lågor, skönsjungande barder och skojiga aktiviteter. 

Kliv även in på Gotlands museum och låt dig omslutas av den medeltida historien och alla skrymslen och vrår. På museet finns det utställningar, varmt kaffe, hantverk, shopping av hög kvalité och god mat. 

Vad vore Medeltida Jul utan ett härligt tornerspel? Precis utanför muren står slaget, modiga hästar och frustande riddare, eller var det tvärt om? 

Allt ingår! 
Köp ett band, Entrépasset till dig, din familj, dina vänner. Alla dagar eller en – nu anpassat helt efter vad just du behöver. 
Köp ditt band här 

Varmt välkommen till ett Visby i medeltida julskrud! 

PROGRAM 
Programmet är under utveckling, men redan nu vill vi berätta om detta:

Medeltida jul i ST NICOLAI

Forum Vulgaris är scenen där medeltida scenkonstnärer förgyller våra dagar och kvällar.
Den medeltida julmarknaden finns även den i St Nicolai.
Det kommer också att finnas mat & dryck att köpa (med eller utan alkohol utefter ålder och preferens) för dig att avnjuta till tonerna av de medeltida artisterna och marknadens myller.
Det kommer att finnas aktiviteter för alla och envar att delta i om andan faller på.

Exakta tider och vilka artister som kommer att finnas på plats uppdateras efterhand.

Öppettider St Nicolai

Fredag 7/12 15.00-22.00

Lördag 8/12 11.00- 22.00

Söndag 9/12 11.00-14.00 

Medeltida jul på GOTLANDS MUSEUM: 
Gotlands museum öppnar sina portar för dig som besöker Medeltida Jul. Allt på museet finns att tillgå för dig med entrépass. Plus en hel massa speciella exklusiva små finurligheter som bara kommer att finnas under Medeltida Jul. Passa på att besöka museets utställningar, låt barnen leka i Skepp och skoj och ta en värmande kopp kaffe i museet café. 
Öppettider Gotlands Museum 
Fredag 7/12 10.00-16.00 
Lördag 8/12 10.00-18.00 
Söndag 9/12 10.00-16.00 

Dessutom håller flera av Visbys Medeltidsrestauranger öppet.
Världsarvsstaden är redo, nu väntar vi bara på tomten, dig och den där härliga julstämningen!

BILJETTER

Här hittar du senare i höst fler biljetter till Medeltida jul 7-9 december 2018.

Medeltida Jul - Entrépass för dig som bokar tidigt

För dig som är ute i god tid! Entrépasset till hela Medeltida Jul finns nu förbokningsbart för 395 kr.
ANNONS

Beskyddare

Medeltidsveckan är en festival som sker i en unik miljö och på en plats med förutsättningar som saknar motstycke. För att säkerställa festivalens framtid kan du sponsra Medeltidsveckan genom att bli officiell Beskyddare. Det finns flera olika beskyddarpaket – för näringsliv, organisationer och privatpersoner.

Beskyddare

BEVARA OCH INVESTERA I FRAMTIDEN

Medeltidsveckan på Gotland är en viktig festival med stora värden av många olika slag för både besökare, deltagare och inte minst för Gotland som region. Vi är en plattform och grogrund för mängder av aktörer som här finner en plats att utvecklas och existera på. För att säkerställa festivalens framtid väljer därför många att ta aktivt ansvar för Medeltidsveckan genom att bli officiell Beskyddare. Se gärna nedan vilken kraft festivalen har i ryggen.
Vill du också vara med och bidra till Medeltidsveckans bevarande och utveckling? Läs gärna mer om vad det innebär att vara Beskyddare i dokumentet ovan.

BESKYDDARE 2018

Medeltidsveckan på Gotland önskar göra känt för alla och envar att dessa här nedan listade har på ett hedervärt och givmilt vis bidragit till att nya berättelser kan skapas, nya minnen etsas fast och än fler kan få ro och frid på Rosornas Ö. Därmed skall de benämnas såsom Beskyddare av Medeltidsveckan 2018 och uppbära all den heder som därav följer.

BESKYDDARE MED GULDSIGILL

BESKYDDARE MED SILVERSIGILL

BESKYDDARE MED BRONSSIGILL

ANNONS

Marknaden

Medeltidsveckans marknad är festivalens hjärta. Här i folkmyllret botaniserar du bland läderhantverk, rustningar, smycken, tyger och tidstypiska kläder. Lägg till att du kan se artister uppträda på scenen Forum Vulgaris, att barnen kan ta en tur i den medeltida karusellen och att du kan njuta av allt från vildsvinsburgare till grillat lamm så förstår du säkert att det här är hela festivalens pulsåder.

Marknaden

När du närmar dig marknaden kommer du att höra smedens slägga på järnet, känna doften av lägereldarna som grillar lammet eller värmer vattnet som färgar garnet. Du hör ropen mellan försäljarna, folkmyllret – du närmar dig Medeltidsveckans hjärta.

180 marknadsförsäljare, underhållning från scenen och spontana uppträdanden runt omkring på området borgar för att det alltid händer något intressant på marknadsområdet.
På marknadsplatsen kan du stanna länge och njuta av allt det som Medeltidsveckan har att erbjuda. Artister, musik, god mat, medeltida marknad allt insvept i lägereldarnas doft och sagans ljus.
Varmt välkommen!

Vill du delta under marknaden som försäljare?

Anmälan för marknadsdeltagare är öppen! Vi välkomnar alla er försäljare, restauratörer och hantverkare som med marknadsstånd och marknadsvaror tillsammans ger en god illusion av en medeltida marknad. Vid frågor, kontakta oss gärna på marknad@medeltidsveckan.se

Bo i Tältbyn

Letar du en plats att bo under ditt besök till Medeltidsveckan? Kom och tälta med oss i Medeltidsveckans Tältby, upplev Medeltidsveckan på riktigt och få den rätta känslan dygnet runt! I den medeltida tältbyn bor du i en unik miljö med gemytliga lägerplatser. Vackert och lugnt belägen men nära marknadens myller och liv. Passar oavsett om du vill bo i enmannatält, husbil eller paviljong. Du kan även hyra tält och cykel av oss, uppställt och klart när du anländer.

Resa och bo

Till Gotland tar det bara tre timmar med färja från Nynäshamn eller Oskarshamn och två timmar från Västervik. Under hela året kan du flyga direkt till Visby från Stockholm (Bromma och Arlanda), Göteborg och Malmö. Under sommaren går det också direktflyg från Helsingfors, Norrköping, Sundsvall, Umeå, Ängelholm och Östersund. I Visby hittar du allt från förstklassiga hotell och pensionat till Bed & Breakfast och campingplatser.

Resa och bo

Gotland är en väldigt tillgänglig ö. Med färja kan du resa från tre orter i Sverige och föredrar du flyg så finns det direktlinjer från sju orter runt om i landet.

Väl på plats så är Visby är fullt av oerhört charmiga boenden av skilda slag – allt från flerstjärniga hotell till enklare campingplatser. Vi har nedan sammanställt ett antal goda alternativ för din resa och ditt boende under Medeltidsveckan!

Medeltidsveckans camping

Letar du en plats att bo under ditt besök till Medeltidsveckan? Då rekommenderar vi vår egen camping - öppen för alla besökare till Medeltidsveckan och belägen vackert och stadsnära med bara minuters gångväg till marknadsområdet. Med både en medeltidssektion samt en för vanliga tält finns det en plats för alla. Inte bara ett boende utan också en upplevelse!

DESTINATION GOTLAND

Destination Gotland trafikerar stamlinjerna till Gotland via Nynäshamn och Oskarshamn. Att resa till Gotland med färja är ett utomordentligt tillfälle till några timmars avkoppling att njuta av. Passa på att bara ta det lugnt, se en film, läs en bok och ät ett mål mat. Fartygen är moderna och det finns biograf, uthyrning av bärbara spel och mycket mera. Vill du ta med dig bilen över till ditt besök på Medeltidsveckan finns förmånliga Alla+bilen erbjudanden.

BRA - Braathens Regional Airlines

Med BRA reser du snabbt och behändigt mellan Visby och Stockholm, Göteborg samt Malmö. Under sommaren utökas trafiken med följande destinationer till och från Visby: Ängelholm, Sundsvall, Umeå, Helsingfors, Norrköping och Östersund. Medföljande barn i åldern 2-11 år får 90% rabatt på grundpriset.

Clarion Hotel Wisby

På Clarion Hotel Wisby är atmosfären fantastisk. Ett helt kvarter med mängder av medeltida inslag formar hotellet. Här finns bland annat en medeltida gränd numera inbyggd i komplexet, pelare från 1200-talet och mycket mera – väl tillvaratagna och restaurerade. I dessa lokaler har det drivits hotell sedan mitten av 1800-talet. Att simma runt i hotellets spa-avdelning där bassängen är byggd runt en medeltida pelare är en upplevelse av sällan skådad dignitet.

STRAND HOTEL

Välkommen till ett förstklassigt hotell med personlig service och miljöanpassning. Best Western Strand Hotel ligger mitt i världsarvsstaden Visby precis innanför ringmuren. Hotellet är omgivet av vackra medeltida miljöer, ett stenkast från havet. Hotellet ligger i gamla Visby Bryggeris lokaler. Bryggeriet förvandlades till hotell 1982 och började då som ett mindre familjehotell med 13 rum. Idag består hotellet av 124 rum & sviter. Vi erbjuder dig en avslappnad atmosfär med fri tillgång till vår mysiga relaxavdelning och gym.

Solhem Hotel

Alldeles intill Visbys välbevarade ringmur från 1200-talet ligger Best Western Solhem Hotel. Byggnaden är vackert beläget i Palissadparken bara ett stenkast från Visbys centrala delar. Hotellet erbjuder trots närheten till händelsernas centrum ett mycket lugnt och fridfullt boende. Solhem är uppbyggt i etapper under årens gång och fortsätter ständigt att renoveras och utvecklas. Den äldsta delen av hotellet är från början av 1900-talet och totalrenoverades 2007. 

BO VID HAVET

Ditt drömboende vid havet. På Bovidhavet.com specialiserar vi oss på boende som alltid ligger inom 1000 meter till havet. Vi har ett brett urval av boende längs hela Gotlands kust. Allt från plats för eget campingtält till egen stuga eller hotellrum. Ring oss gärna för personlig service så kan vi tillsammans hitta något som passar just dig!

Gotland.net

På jakt efter boende, reseinformation eller tips på vad man kan se och göra på Gotland? På Gotland.net, öns digitala turistbyrå, hittar du allt detta och mer därtill. Här finns guider till de bästa stränderna, besöksmålen, restaurangerna och evenemangen, och möjlighet att skapa en personlig turistbroschyr med just dina favoriter.


ANNONS

Medverka
i programmet

Medeltidsveckan är ett kreativt centrum för artister, föreningar och en stor mångfald av aktörer. Vår målbild är ett brett program med varierande scener och stora möjligheter för såväl nya som etablerade grupper att nå ut med sina produktioner. Samtidigt skall programmet för besökaren vara av hög kvalitet, rikt och fyllt av både överraskningar och traditioner.

Medverka i programmet

Medeltidsveckan är den givna platsen att utveckla framträdanden av olika slag, ett forum för likasinnade, en möjlighet att lära och utvecklas. Passa på att se och lyssna, prata och samarbeta. Med över 40 000 besökare till festivalen finns en stor publik redo att bli fångad av er föreställning! 
Här hittar du information för dig som är intresserad av att finnas med i programmet på Medeltidsveckan. Vi eftersträvar medeltida upplevelser och ett högkvalitativt och brett utbud för våra besökare. För att medverka måste programpunkten ha en tydlig anknytning till medeltiden och alla dräkter hos de medverkande måste passa in i konceptet.

I filen nedan hittar du all information och vilka villkor som gäller för att du skall kunna anmäla dig till programmet. När du har läst all information så anmäler du dig genom att klicka på länken till anmälan för medverkan. Tveka inte att ta kontakt med oss om det är något du undrar över.

KONTAKTPERSON

Björn Sundberg, verksamhetsledare och programansvarig
bjorn.sundberg@medeltidsveckan.se
ANNONS

Volontär

Att vara volontär innebär att du får uppleva Medeltidsveckan ur ett helt annat perspektiv och vara med i en av veckans allra viktigaste team. En grupp med härlig sammanhållning som ställs inför roliga utmaningar mellan himmel och jord. Välkommen som volontär på Medeltidsveckan!

Volontär

Är du en driven person som vill arbeta i ett fantastiskt gäng och få en perfekt möjlighet att se hur ett stort evenemang fungerar bakom kulisserna, och också skaffa dig en bra merit att ha på ditt CV? Då borde du bli volontär hos oss på Medeltidsveckan! Anmälan för Medeltidsveckan 2018 är nu öppen!
För att arbeta som volontär behöver du: 
 • Ha fyllt 18 år vid festivalens början 
 • Arbeta 4 pass á 4 timmar under Veckan
 • Vara beredd på att vissa pass kan ske under kvällstid
 • Vara nykter och drogfri under dina pass
 • Ha lätt för att samarbeta med olika typer av människor
 • Vara aktiv och inte rädd för att ibland anstränga dig fysiskt
 • Sprida god stämning bland både våra besökare och dina medvolontärer 

Som tack för ditt arbete som volontär får du ta del i dessa fördelar: 
 • Vara en viktig del i ett härligt team! 
 • Fritt inträde till en mängd av arrangemang under Medeltidsveckan 
 • Ett mål mat per arbetat pass 
 • Fritt boende på Medeltidsveckans camping (eget tält och utrustning behövs). 
 • Entré och biljett till Medeltidsveckans avslutningsfest 
 • Exklusiv volontärgåva

Vänligen ta del av vår volontärpolicy innan du skickar in anmälan.
Medeltidsveckans volontärer är indelade i två olika grupper, läs gärna mer om de olika rollerna i filerna nedan.
Har du några frågor angående volontärverksamheten, tveka inte att höra av dig till oss via email: volontar@medeltidsveckan.se