Var med och skapa Medeltid XL!

English version here

Låt oss fira 40-årsjubileum tillsammans!

Du är härmed inbjuden att vara med och skapa årets Medeltidsvecka. Du anmäler din idé här i vår medskaparportal, som är trimmad och uppdaterad med smarta råd från er medskapare. Vi tror och hoppas att portalen är smidig och inspirerande! Om du är snabb in och hittar något märkligt hör av dig till [email protected] så snickrar vi extra.

Foto Henrik Jensen

40-årsjubileum och tema mat och dryck

På tal om extra. Efter ett par år av omställningar och utmaningar förtjänar vi alla ett riktigt stort medeltidskalas. Och i år fyller vi alla extra mycket år när vi gör den 40:e veckan! Fyrtio skrivs XL med romerska siffror. Temat i år är dessutom Mat och Dryck. Hur åt och drack människor i fest och fält förr? Vad fanns på torgmarknaderna? Vilka hantverk såldes och vilka upptåg ingick? Med anledning av jubileet öppnar vi även vårt stora dräkt- och rekvisitaförråd och dammar av skatter och skumma ting från vår egen urtid. Hur såg vi ut på medeltiden på åttiotalet?

Foto Isabelle Mackenzie

Tillsammans bygger vi Medeltidsveckan

Vem kan vara med och skapa medeltiden? Alla. Eller alla som liksom vi värnar om den fantastiska gemenskap som byggts upp vecka 32 under nästan ett halvt sekel. Du är kanske artist, hantverkare, författare eller föreläsare. Kanske driver du en butik, säljer dina varor från ett marknadsstånd eller ansvarar för en krog. Eller så representerar du en teater, en musikgrupp eller en scenshow. Återskapar historiskt lägerliv och kultur eller är lajvarrangör, cosplayer, streamar rollspel, är filmpoddare eller sagoberättare. Kanske organiserar du en annan festival, en förening, är utställningskurator på ett museum. Medeltidsveckan på Gotland är en samordningsfestival. Tillsammans gör vi världens bästa medeltid!

Foto Sarah Rosenquist

Så här gör du!

Du loggar in på Medeltidsveckans portal (länk längst ner på den här sidan), med den profil du gjorde förra eller förrförra året (av GDPR-skäl gäller inte äldre login från det gamla systemet). Om du inte redan har en profil så skapar du lätt en ny.

Några viktiga datum

Samtliga datum och tider med reservation för ändringar:

 • UPPTRÄDANDEN OCH AKTIVITETER ÖPPNAR 18/1: Anmälan för kurser, scenframträdanden, parader och andra uppträdanden öppnar kl 16, 18 januari.
 • MARKNADSDELTAGARE ÖPPNAR 30/1: Anmälan för marknadsstånd, hantverkare, restauratörer och andra medverkande på våra marknader öppnar kl 16, 30 januari.
 • DEADLINE GRUPP ETT: Deadline för inskickad intresseanmälan är senast midnatt 15 februari. Alla de som skickat in sina programpunkter före detta behandlas samlat i “Grupp Ett”, se nedan.
 • DEADLINE GRUPP TVÅ: Andra deadline är senast midnatt 15 mars. Ni som behöver lite mer förberedelsetid behandlas tillsammans efter första gruppen, i “Grupp Två”.
 • FÖRHANDSBESKED: Alla som skickar in fullständig intresseanmälan får förhandsbesked från Medeltidsveckan inom en arbetsvecka om inte särskilda omständigheter föreligger. Förslag inkomna så att svarsfristen infaller under en helgdag eller annan ledig dag besvaras senast nästkommande arbetsdag. Förslag inkomna under semester eller annan ledighet behandlas därefter. När eventuella kompletteringar, justeringar och avtal genomförts kan den som fått “Ja” räkna med att få medverka. Exakta detaljer om plats, tid med mera beslutas gemensamt därefter. Om förhandsbesked är “Nej” kan du skicka in en ny ändrad intresseanmälan och hitta lösningar.
 • SEN ANMÄLAN. Vi vet av erfarenhet att nya idéer kan tillkomma senare i sommar. Vi behandlar alla förslag löpande efter deadline, men kan inte garantera förhandsbesked vid sena anmälan.
 • FRÅGOR: Skicka eventuella frågor till [email protected]. En meddelandefunktion kommer öppnas i portalen under våren.

Grupp Ett

 • AVTAL: Grupp Ett får undertecknat avtal senast 31 mars, med undantag för mer komplicerade ansökningar. Detta avtal mellan oss och er ersätter förhandsbeskedet.
 • PUBLICERING: Biljetter och programpunkter för Grupp Ett publiceras samtidigt till besökaren i april/maj. Både Medeltidsveckan och den medverkande godkänner materialet före publicering (du klickar ok i portalen när du är redo).

Grupp Två

 • AVTAL: Grupp Två får undertecknat avtal senast 2 maj.
 • PUBLICERING: Grupp Två publiceras i maj/juni.
Foto Elin Johansson

Har du frågor och funderingar? Du hittar den mesta informationen om din medverkan i portalen. Det går också bra att maila [email protected]. Ny supportfunktion: Du kan själv boka ett digitalt möte med oss på Medeltidsveckan för program-support via Medeltidsveckans mötesbokning på bokningstjänst för medverkande.

Medeltidsveckan går av stapeln söndag till söndag vecka 32, 6-13 augusti 2023. Vi ser fram emot dina idéer och att göra Medeltidsveckan XL 2023 tillsammans.

Välkommen att vara med och skapa världens bästa medeltid!

Gå vidare till intresseanmälan!
Medeltidsveckan på Gotland