Frågor & Svar om Medeltidsveckan (FAQ)

Medeltidsveckan är Sveriges största historiska festival.
Medeltidsveckan är en samordningsfestival mitt i världsarvets Visby på Gotland. Artister, hantverkare, föreläsare och andra entusiaster skapar tillsammans över 600 programpunkter, flera medeltida marknader, ett halvt dussin historiska uppvisningsläger och mycket mer under åtta dagar! Upplev flerfaldiga guldmedaljörerna i tornerspelen, besök medeltida krogar, bo i vår medeltida och moderna camping. Alla är välkomna som de är, och många väljer att klä upp sig i medeltida dräkt.
Medeltidsveckan är flerfaldig vinnare av Stora Turismpriset. Festivalen arrangeras av Stiftelsen Medeltidsveckan på Gotland, en icke vinstdrivande forskningsstiftelse i folkbildningssyfte.
Medeltidsveckan är gratis för alla barn upp till 6 år!


Om Medeltidsbandet

Ja, Medeltidsbandet är en personlig värdehandling och sätts på din arm och gäller för dig hela veckan (eller den valda dagen/dagarna).

Ja, med festivalbandet kommer du in fritt på alla marknadsområden. Medeltidsbandet ger fritt tillträde under öppettiderna till alla festivalområden, marknader, uppvisningsläger och de medeltidskrogar vi samarbetar med. Dessutom över ingår runt hundra gratis programpunkter, flera öppna scener, rabatt på Gotlands museum och mycket annat.

Ja, med festivalbandet kommer du in fritt på utvalda medeltidskrogar.

Ljuvliga Kapitelhusgården, med sin lummiga trädgård och anrika kapitelhus ett stenkast från Stora torget. Den dolda pärlan Klosterlängan, med sin pampiga gillesal och den magiska porten bakom S:ta Karins kyrkoruin. Frimis & Bistra Haren, med sitt berömda lammgille på den stora innergården med S:t Nicolai som fond. Dessutom fylls övervåningen på Wisby Hof med medeltida konserter om kvällarna. Dessutom givetvis Medeltidsveckans taverna på Mattorget med kall dryck och varm mat!

Medeltidsveckan och krogarna samarbetar med allt från artisteri till kurser och hantverk under veckan. Tillsammans ordnar vi flera öppna scener med massa uppträdanden. Dessutom dagliga shower, kurser, workshops och konserter som du kan boka biljett till i programmet på Medeltidsveckans hemsida eller köpa biljett till på plats.

Passa på att njut av otrolig medeltida mat och dryck i magiska miljöer under Medeltidsveckan och besök de medeltida krogarna! Mumsiga menyer, öppettider och annan information hittar du på varje krogs hemsida!

För bokade, sittande matgäster ingår fri entré.

Program, biljetter och mer: https://www.medeltidsveckan.se

Kapitelhusgården: https://www.kapitelhusgarden.se/medeltidsveckan/

Klosterlängan: https://www.facebook.com/share/n9hxYwPf8CGf2jxp/

Frimis & Bistra Haren: https://frimisvisby.se

Wisby Hof: https://wisbyhof.se

Medeltidsveckan är till för alla, oavsett om du klär upp dig historiskt eller kommer som du är till vardags!

Barn går gratis! Medeltidsbandet är gratis för alla barn upp till 6 år. Varje år ger stiftelsen även ut tusentals gratis band till föreningar, ungdomsgårdar, medverkande, och särskilt utsatta grupper så som flyktingar och exempelvis Familj till Familj.

Bli föreningsaktiva! Medeltidsveckan är en stiftelse i folkbildningssyfte. Om du är historieintresserad, så kan vi tipsa om att gå med i någon av alla de historiska föreningar som medverkar varje år. Varje förening har sitt eget fokus (exempelvis en särskild epok, matlagning eller bågskytte). Medeltidsveckan ger medverkande föreningar gratis festivalband, att fördela till de medlemmar i föreningen som klär sig historiskt och hjälper till och ordnar uppvisningsläger och aktiviteter under Medeltidsveckan.

Bli volontär! Vill du verkligen komma bakom kulisserna och har medeltidskläder så kan vi varmt rekommendera att delta som volontär. Det är en fantastisk gemenskap. Då får du förutom  festivalband även mat, fritt boende på vår camping och gratis resa på utvalda turer till och från festivalen!

Klä upp dig i medeltida dräkt om du vill! Många väljer att klä sig historiskt och särskilt 1300-talet, som Medeltidsveckan uppmärksammar varje år, är populärt. En och annan alv, pirat, viking och femtonhundratalare kan ses också. 🙂 Dessutom finns dräkter att köpa på marknaderna. Att vara uppklädd och en del av idyllen är verkligen extra härligt. Många uppvisningsläger kräver helt historiskt korrekt dräkt av sina medlemmar (men det finns inga krav på dräkttyp för dig som besökare och gäst).

Respekt och omtanke om andra. <3 Notera att du kan nekas inträde eller avhysas från platsen, om din klädsel i sig utgör brott, eller i övrigt är direkt olämplig och bryter mot Medeltidsveckans värdegrund. Svensk lag gäller, så som exempelvis knivlagen, Yttrandefrihetslagen eller lagen om förargelseväckande beteende. Tryck och mönster på kläder med hatsymboler, hets mot folkgrupp, rasism och liknande får inte förekomma.

Medeltidsveckan kommer aldrig bedöma historiciteten eller kvalitén i en besökares dräkt för att få komma in! Alla är lika välkomna, i dinosaurie T-shirt såväl som handsydd mantel!

Det går jättefint. Alla som ska ha sina band följer med till utlämningen i vårt Visitor Center. Bandet är personligt och fästs på armen, samtidigt som viktig information ges. QR-koden kan bara scannas en gång, så därför rekommenderas det att alla kommer samtidigt då banden är en värdehandling och inte ersätts om de tappas bort.

Nej, bandet är personligt och skall fästas direkt på armen samtidigt som viktig säkerhetsinformation meddelas om UNESCO Världsarvsstaden Visby och Gotland, ringmuren, parkområdena, eld, vatten, den botaniska trädgården och festivalen i övrigt.

QR-koden kan bara scannas en gång ,så om det är flera personer på samma bokning skall hela gruppen komma samlat vid ett tillfälle, så att alla kan motta banden (personlig värdehandling) och viktig information vilket rör varje individ och sällskap (exv hur världsarvet skyddas). Har ni svårt att samordna er grupp, kontakta Medeltidsveckans kansli i god tid så hjälper vi er att lösa utlämningen på ett bra sätt!

Med din smartphone kan du köpa biljett i mån av plats. Det går också bra att besöka medeltidsveckan.se på en surfplatta eller dator och göra bokningen där. Saknar du festivalband kan du köpa drop-in till vissa föreställningar. Vi rekommenderar att du skaffar festivalbandet så får du det lägre reguljära biljettpriset och fritt kan besöka festivalens alla områden. Festivalband köper du online på medeltidsveckan.se och hämtar ut i vårt Visitor Center vid mattorget vid Botaniska trädgården.

Tänk på att många programpunkter blir slutsålda, så skaffa Medeltidsband och boka dina biljetter till konserter, föreläsningar tidigt, för att vara säker på att du kan uppleva just den medeltid du längtar efter!

Medeltidsbandet är ditt personliga festivalband. Det ger fri tillgång till alla våra områden, marknader, uppvisningsläger,  de medeltida krogar som vi samarbetar med, och över hundra gratis programpunkter. Dessutom får du rabatt på Gotlands museum och massa annat.

Giltigt festivalband krävs för att boka platsbiljett till programmet till allt från tornerspel, kurser, eldshower med mera.

Medeltidsbandet förköper du online via medeltidsveckan.se eller på Nortic. Det går också bra att köpa det i vårt Visitor Center och på Turistbyrån. Du växlar in ditt digitala kvitto mot ett personligt armband på plats under festivalen. Det går att lösa halvvecka och dagband för dig som inte planerar att besöka hela veckan.

Festivalbandet möjliggör att Stiftelsen Medeltidsveckan på Gotland kan genomföra Sveriges största historiska festival. Medeltidsveckan är en icke vinstdrivande forskningsstiftelse i folkbildningssyfte. Ingen utdelning sker och allt eventuellt plusresutat återinvesteras i verksamheten. Intäkterna går oavkortat till allt från hyra av toaletter, städning och sophantering i alla miljöer, park- och ruinhyra, publikvärdar, arbetsledning av flera hundra volontärer, scenteknik med mera.

Ja, Medeltidsveckans festivalband är helt gratis för alla barn upp till 6 år (dessutom stor rabatt för ungdomar, studenter och pensionärer).

Med Medeltidsbandet har man fri tillgång under öppettiderna till alla marknader, områden, uppvisningsläger, medeltida restauranter, och mer än 100 gratis programpunkter!

Om campingen

Absolut, både medeltida och modern. Årets bokning har öppnat, du hittar den här och festivalband för hela veckan ingår! I år är det medeltida lägret flyttat närmare Visby ringmur. En annan bra nyhet är att du kan ha campingbuss, husbil eller husvagn uppe på den moderna campingen.

Våra campinggäster och marknadsbesökare kan hämta vatten inne på campingen respektive festivalområdet och östra sidan av Medeltidsarenan. Det finns offentliga vattenposter vid Almedalens lekplats samt utanför S:ta Karins ruin på Stora torget. Det finns även särskilda toaletter, vatten och diskmöjligheter för Medeltidsveckans restauratörer.

Vår campingparkering för den moderna campingen är belägen strax norr om campingområdet och ingår i campingavgiften. Infart 550 meter norr om infarten till Galgberget, väg 149! Det är ca trehundra meters promenad mellan parkeringen och campingen, men det går att köra in på området fram till och med lördag vecka 31 och från söndag vecka 32. Övrig tid finns möjlighet att köra närmre för i- och urlastning, det finns också kärror att låna om man behöver under ”påbjuden medeltid”.

Om Medeltidsveckan

Nej, det råder inget allmänt väskförbud på Medeltidsveckans områden, marknader, camping, medeltidskrogar, uppvisningsläger, parader och spelplatser. Det är ju en mycket bra nyhet för alla oss medeltidare med näverkontar, penningpungar och picknickkorgar!

Väskförbud råder dock på Medeltidsarenan, där finns möjlighet att lämna in sin väska och barnvagn. Du kan även ta med dina saker in och väl inne packa över i en tom påse. Eventuellt kan ytterligare enskilda programpunkter komma att få väskförbud.

Lite fördjupad läsning:
Medeltidsveckan är en av årets snällaste och tryggaste veckor. Kansliets trygghetsarbete pågår hela året. Vi har nattvandrare och dagliga morgonmöten med polis och verksamhetens alla avdelningar under festivalen.

Utifrån den höjda terrorhotsnivån har Polismyndigheten fattat beslut om väskförbud på större evenemang i Sverige. Givetvis är säkerhetsläget i världen föränderligt och uppdateringar om rutiner för något enskilt arrangemang förmedlas, när och om sådant meddelas från polisen eller annan myndighet.

Medeltidsveckan är alltså inte omfattad av ett allmänt väskförbud. Däremot är den stora Medeltidsarenan belagt med väskförbud. Där finns möjlighet att lämna in sina väskor och barnvagn i förvaring under tak, några meter från entréns stora träport. Förvaringen är bevakad och sker på egen risk. Du kan alltid bli uppmanad att visa upp vad du har i din medtagna väska. Det går fint att slinka ut och för att gå på toaletten och hämta kall dricka eller så. Väskförbudet på Medeltidsarenan innebär att inga typer av väskor får tas med in på arrangemanget. Även påsar och genomskinliga väskor omfattas av väskförbudet. Det går bra att ta med sina saker i händerna in på arenan och man kan ha med sig en tom påse i fickan att packa över i väl inne på arenan.

Undantag:

  • Du får ta med dig plånbok och mindre necessär som får plats i din ficka. Du får ta med dig en tom ihoprullad tygpåse som ryms i fickan.
  • Väskor som behöver tas med av medicinska skäl samt skötväskor för barn. Dessa väskor kommer kontrolleras av behörig personal i entrén. 
  • Arrangören avgör vid inpasseringen vad som räknas som medicinska skäl. Den som har ett medicinsk behov behöver visa intyg vid entrén.
  • Volontärer, pressakrediterade och personal i tjänst omfattas inte av väskförbudet, endast publiken.

‍Bra att veta:

Du kan bära saker i händerna och lägga dem i en tygväska efter att du passerat genom entrén.

Här kan du läsa mer om polisens väskförbud

Det som eventuellt tappas bort brukar leta sig till vårt Visitors Center, det finns även en grupp på Facebook (skapad av besökare) som heter Upphittat och Borttappat på Medeltidsveckan där många saker får hjälp att hitta hem.

VIKTIGT BARN:  berätta gärna för barnen att om vårdnadshavare tappar bort sig så kan man alltid be en av våra besöksvärdar om hjälp, och så kan ni återförenas vid besökscentret Visitor Center vid den stora marknadsentrén.

Det korta svaret är nej. Svensk vapenlag gäller. Samma gäller givetvis svärd och allt annat som kan klassas som vapen. Parader och andra aktiviteter som innehåller exempelvis historiska vapen behöver anmäla detta till Polisen i förväg.

Ja, med festivalbandet kommer du in fritt på utvalda medeltidskrogar.

Ljuvliga Kapitelhusgården, med sin lummiga trädgård och anrika kapitelhus ett stenkast från Stora torget. Den dolda pärlan Klosterlängan, med sin pampiga gillesal och den magiska porten bakom S:ta Karins kyrkoruin. Frimis & Bistra Haren, med sitt berömda lammgille på den stora innergården med S:t Nicolai som fond. Dessutom fylls övervåningen på Wisby Hof med medeltida konserter om kvällarna. Dessutom givetvis Medeltidsveckans taverna på Mattorget med kall dryck och varm mat!

Medeltidsveckan och krogarna samarbetar med allt från artisteri till kurser och hantverk under veckan. Tillsammans ordnar vi flera öppna scener med massa uppträdanden. Dessutom dagliga shower, kurser, workshops och konserter som du kan boka biljett till i programmet på Medeltidsveckans hemsida eller köpa biljett till på plats.

Passa på att njut av otrolig medeltida mat och dryck i magiska miljöer under Medeltidsveckan och besök de medeltida krogarna! Mumsiga menyer, öppettider och annan information hittar du på varje krogs hemsida!

För bokade, sittande matgäster ingår fri entré.

Program, biljetter och mer: https://www.medeltidsveckan.se

Kapitelhusgården: https://www.kapitelhusgarden.se/medeltidsveckan/

Klosterlängan: https://www.facebook.com/share/n9hxYwPf8CGf2jxp/

Frimis & Bistra Haren: https://frimisvisby.se

Wisby Hof: https://wisbyhof.se

Medeltidsveckan är till för alla, oavsett om du klär upp dig historiskt eller kommer som du är till vardags!

Barn går gratis! Medeltidsbandet är gratis för alla barn upp till 6 år. Varje år ger stiftelsen även ut tusentals gratis band till föreningar, ungdomsgårdar, medverkande, och särskilt utsatta grupper så som flyktingar och exempelvis Familj till Familj.

Bli föreningsaktiva! Medeltidsveckan är en stiftelse i folkbildningssyfte. Om du är historieintresserad, så kan vi tipsa om att gå med i någon av alla de historiska föreningar som medverkar varje år. Varje förening har sitt eget fokus (exempelvis en särskild epok, matlagning eller bågskytte). Medeltidsveckan ger medverkande föreningar gratis festivalband, att fördela till de medlemmar i föreningen som klär sig historiskt och hjälper till och ordnar uppvisningsläger och aktiviteter under Medeltidsveckan.

Bli volontär! Vill du verkligen komma bakom kulisserna och har medeltidskläder så kan vi varmt rekommendera att delta som volontär. Det är en fantastisk gemenskap. Då får du förutom  festivalband även mat, fritt boende på vår camping och gratis resa på utvalda turer till och från festivalen!

Klä upp dig i medeltida dräkt om du vill! Många väljer att klä sig historiskt och särskilt 1300-talet, som Medeltidsveckan uppmärksammar varje år, är populärt. En och annan alv, pirat, viking och femtonhundratalare kan ses också. 🙂 Dessutom finns dräkter att köpa på marknaderna. Att vara uppklädd och en del av idyllen är verkligen extra härligt. Många uppvisningsläger kräver helt historiskt korrekt dräkt av sina medlemmar (men det finns inga krav på dräkttyp för dig som besökare och gäst).

Respekt och omtanke om andra. <3 Notera att du kan nekas inträde eller avhysas från platsen, om din klädsel i sig utgör brott, eller i övrigt är direkt olämplig och bryter mot Medeltidsveckans värdegrund. Svensk lag gäller, så som exempelvis knivlagen, Yttrandefrihetslagen eller lagen om förargelseväckande beteende. Tryck och mönster på kläder med hatsymboler, hets mot folkgrupp, rasism och liknande får inte förekomma.

Medeltidsveckan kommer aldrig bedöma historiciteten eller kvalitén i en besökares dräkt för att få komma in! Alla är lika välkomna, i dinosaurie T-shirt såväl som handsydd mantel!

Gotland har fler soltimmar på sommaren än nästan överallt i resten av landet. Förbered dig med vatten till dig själv och andra, och sök reda på lite skugga ibland. Det finns vattenkran på våra festivalområden.

Det är också vanligt med vind och kortare regn, så packa gärna lite ombyten och kanske en regnponcho. Vanligtvis är sommarregnen korta, och snart tittar solen fram igen och om du har tur – kanske en regnbåge.

Eftersom det mesta av festivalen sker utomhus, fortsätter de flesta föreställningar även om det kommer lite regn. Tornerspelen pausar om det är risk för åska.

Framkomligheten varierar. Världsarvsstaden Visby är unik och vacker på många sätt, men inte helt tillgänglig. Vi har tillgängliga platser för rullstol på de flesta av våra våra spelplatser och våra publikvärdar hjälper dig tillrätta. Gatorna består av kullersten och det finns många branta backar. Vid den minst tillgängliga ruinen (S:t Göran) finns möjlighet att placera ut ramper vid behov (kontakta Medeltidsveckan i god tid i förväg). Kapitelhusgårdens föreläsningar är vanligtvis på övervåningen i 1200-talshuset där det saknas hiss. Har du ledsagare (med intyg) med dig, kontakta oss via info@medeltidsveckan.se för avgiftsfri sittplatsbokning för din/dina ledsagare.

Nej, Medeltidsveckans årliga pin kan man bara köpa på plats under veckan. Det går såklart att be en vän köpa med sig.

Vi diskriminerar inte. För oss spelar det ingen roll om du är sjukpensionär, ålderspensionär eller någon annan form av pensionär.
Är du pensionär så kan du välja pensionärsrabatten när du köper biljetter hos oss.

Medeltidsveckan hyr in toaletter inne på festivalområdena vid marknaderna och Medeltidsarenan för alla er besökare och medverkande, samt på campingen för boende gäster. I övrigt hänvisar vi till de offentliga toaletter som erbjuds av Region Gotland norr om Botaniska trädgården, vid Almedalsbiblioteket, i Östercentrum med mera.

Medeltidsveckans besökscenter är som medeltidens egna turistbyrå. Här kan du köpa biljetter, hämta ut Medeltidsband, och här finns medeltidssaker, årets pin, kaffe och mer till försäljning! Här finns personal som kan hjälpa dig med information kring allt som händer under veckan.

Du hittar Medeltidsveckans Visitors Center nedanför Breda Blick och Glassvillan i norra Visby, i början av våra på marknader på Gotlandsänget och Paviljongsplan (i närheten av Botaniska trädgården).
Vi har i år även en infobod mellan Arenan och Snäckgärdsporten.

Öppettider hittar programmet dag för dag. Visitors Center är vanligtvis öppet kl 10.30-19.00.

Medeltidsveckan är näverkontarnas och korgarnas festival. Vi älskar picknick! Du kan slå dig ner i princip överallt, utom på Mattorget och de medeltida krogarna där våra resturatörer har sina serveringar och medhavd mat inte tillåts av myndigheterna. Vi rekommenderar en filt under ett skuggigt träd eller kanske nere längs stranden, och som vanligt gäller att lämna platsen som ni fann den. Kom ihåg att Botaniska trädgården inte är en park och att man alltså inte får sitta på gräset just där inne.

Våra campinggäster och marknadsbesökare kan hämta vatten inne på campingen respektive festivalområdet och östra sidan av Medeltidsarenan. Det finns offentliga vattenposter vid Almedalens lekplats samt utanför S:ta Karins ruin på Stora torget. Det finns även särskilda toaletter, vatten och diskmöjligheter för Medeltidsveckans restauratörer.

Ja, Medeltidsveckans festivalband är helt gratis för alla barn upp till 6 år (dessutom stor rabatt för ungdomar, studenter och pensionärer).

Med Medeltidsbandet har man fri tillgång under öppettiderna till alla marknader, områden, uppvisningsläger, medeltida restauranter, och mer än 100 gratis programpunkter!

Självklart är alla välkomna som dom är! Medeltidsveckan välkomnar turisten i vanliga kläder, såväl som medeltidaren i historisk dräkt eller fantasi och cosplay. Det viktigaste är att du trivs och respekterar andra. Många av våra nya besökare kommer ner till marknaden i mundana kläder, men smiter snart in hos någon av alla klädförsäljare och hittar något de känner sig snygga i. Hur man än vänder på det så är det en speciell känsla att klä upp sig i sin finaste medeltidsstass och vandra runt med alla andra. Man blir liksom mer delaktig då.

Om programmet

Nej. De flesta spelplatser har ingen numrering, alternativt endast sektionsindelning. Vill du välja just din favoritplats (nära, långt bort, i sol, i skugga…) så rekommenderar vi att anlända i god tid före programpunkten börjar.

Ja, ett giltigt festivalband behövs för att besöka Medeltidsveckans alla områden och programpunkter. Du bokar även platsbiljett för de flesta kurser, föreställningar med mera. Saknar du giltigt festivalband kan du lösa dagband i vårt Visitor Center (alternativt band för hela eller halva veckan). Vissa programpunkter erbjuder även ett drop-in-alternativ för dig utan band som inte vill besöka festivalen i övrigt.

Medeltidsveckan trycker inte längre programmet, det är en del i vårt miljöarbete. Det mest aktuella programmet hittar du alltid enklast i mobilen på medeltidsveckan.se/programme. Information om dagens program kan även fås på Medeltidsveckans Visitors Center och Turistbyrån.

Ja, varje Medeltidsvecka inleds med en parad och en scenshow där man kan få ett smakprov av vad veckan har att erbjuda. Ceremonin avslutas traditionsenligt med eldpilar ut över havet! Mer detaljer finns i programmet närmare Medeltidsveckan.

Gotland har fler soltimmar på sommaren än nästan överallt i resten av landet. Förbered dig med vatten till dig själv och andra, och sök reda på lite skugga ibland. Det finns vattenkran på våra festivalområden.

Det är också vanligt med vind och kortare regn, så packa gärna lite ombyten och kanske en regnponcho. Vanligtvis är sommarregnen korta, och snart tittar solen fram igen och om du har tur – kanske en regnbåge.

Eftersom det mesta av festivalen sker utomhus, fortsätter de flesta föreställningar även om det kommer lite regn. Tornerspelen pausar om det är risk för åska.

Ja, i de fall en programpunkt har begrändade platser kan man vanligtvis boka även gratisbiljetter i förväg. Medeltidsveckan samarbetar även med andra arrangörer under perioden (exv kyrkan) vilka finns länkade programmet.

Medeltidsveckan samordnar ca 50 000 biljetter varje år åt våra artister och föreläsare. För att det skall vara möjligt används Nortics biljettsystem. Nortic erbjuder avbeställningsförsäkring. Deras ombokningsregler gäller och du hittar dem här: https://www.nortic.se/endcustomersupport

Har du aktivera internetköp? Kolla med din bank att ditt kort är aktiverat för onlineköp (”internetköp/3D-secure”). Lite info här från Svensk handel.

Kommer du inte vidare? Om Klarna bara står och laddar (grå text och snurra) kan det bero på att du inte klickat i informationsboxen ovan (”EXTRA INFORMATION Information needed to finalize order”). Checka i att du läst och förstått, så vaknar Klarna till liv.

Blir du utkastad? När du väl skall betala en bokning ger Klarna ca 15 minuter att genomföra köpet, så att inte en programpunkt blir låst hur länge som helst ifall fler är intresserade. Ett tips är att ha alla kortuppgifter och annat redo i förväg.

Vid andra frågor kontakta Nortics via deras Hjälpcenter, de är supertrevliga!

Ja, Medeltidsveckans festivalband är helt gratis för alla barn upp till 6 år (dessutom stor rabatt för ungdomar, studenter och pensionärer).

Med Medeltidsbandet har man fri tillgång under öppettiderna till alla marknader, områden, uppvisningsläger, medeltida restauranter, och mer än 100 gratis programpunkter!

Till våra medverkande

Ja, Medeltidsveckan har två öppna spelplatser på festivalområdena: Forum Vulgaris och Gycklar Änget.

Forum Vulgaris har uppbyggd scen och ljudanläggning. Den är belägen mitt i smeten på Mattorget med schemalagda uppträdanden i samarbete med den historiska föreningen Proknekt.

Inne på Hantverksmarknaden ligger Gycklar Änget, där uppträdanden sker direkt på marken under ett vackert träd. Här lottar gycklare och artister spelordningen varje dag. Gycklar Änget drivs i år i samarbete med LuQas och Anton Franzon.

I samarbete med Kapitelhusgården finns även Forum Kapitulum, en liten scen där vi tillsammans har både schemalagda och spontana uppträdanden. I samarbete med Frimis krog finns även möjlighet att uppträda för en blandad publik av medeltidare och turistande i historien. Även medeltidskrogen Klosterlängan är en smältdegel av drömmar och medeltid!

Det går även givetvis också fint att bara sätta igång och spela på hatt på någon gräsplätt på alla våra områden, så länge du tar hänsyn till andra föreställningar, hantverkare, försäljare och besökare. För regler och lagar kring framträdanden i Visby och på Gotland i övrigt hänvisar vi till Region Gotland på gotland.se.

Ja, alla biljetter i Medeltidsveckans program säljs genom ett samlat biljettsystem i samarbete med Nortic. Där hittar besökaren allt möjligt klokt och kul, och artisten når alla gamla fans och ny publik. Det går även att köpa biljetter hos Turistbyrån och på Fornsalen Gotlands museum. Vissa programpunkter Swishar publiken frivilligt direkt till artisten.

Medeltidsveckan samordnar historiska kulturupplevelser med flera externa arrangörer så som Gotlands museum, Roxy och Svenska Kyrkan. Dessutom samverkar Medeltidsveckan med medeltidskrogarna Kapitelhusgården, Frimis Bistra Haren och Klosterlängan om både artisteri och mängder av kurser. Allt detta hittar du i programmet!

Det pågår såklart massa kul på Gotland under vecka 32 som inte Medeltidsveckan samordnar (med markhyra, scener, teknik, publikvärdar, toaletter och tillstånd med mera). De kan man hitta på exempelvis gotland.com och i sociala medier!

Efter att din programpunkt blivit publicerad i programmet är den låst, så att den kan synkas med bokningssystemet. Därefter måste du kontakta din kontaktperson direkt via Medverkandeportalen om du behöver göra ändringar.

Om ni vill bo på Medeltidsveckans camping på Galgberget (modern) eller vid ringmuren (historisk) bokar ni det via vår hemsida. Ni bokar campingen för varje person som ska bo där (inte per tält). Medeltidsveckan ger alla medverkande artister gratis plats på camping, och du får en 100%-rabattkod på begäran från din kontaktperson via Medverkandeportalen.

Du får avtalet via Medverkandeportalen och kan skriva under och skicka tillbaka direkt via digitala signatur (Mobilt bank-ID). Det går även att skriva ut och posta ett underskrivet avtal.

Stiftelsen Medeltidsveckan på Gotland är en icke vinstdrivande forskningsstiftelse i folkbildningssyfte. Stiftare är Region Gotland, Gotlands museum, Medeltidsgillet, Gotlands bildningsförbund och Gotlands hembygdsförbund. Stiftelsen äger helt driftsbolaget Medeltidsveckan på Gotland AB till 100%, och kansliet sköter den löpande verksamheten på uppdrag av stiftelsen. Ingen utdelning sker, och eventuellt plusresultat går tillbaka till stiftelsen.

Målet är att kunskap om medeltiden skall komma så många till del som möjligt, och att bidra till en vänligare värld en historisk festival i taget.

Budgeten finansieras endast till ca 4% av regionalt stöd. Att jämföras med museum, länsteater och andra institutioner som har 70-100% stöd regionalt och nationellt. 80% av kostnadstäckningen kommer från turister som besöker Gotland under festivalen, vilka är med och finansierar tillgängliggörandet av världsarvets Visby och Gotland. Medeltidsveckan på Gotland AB betalar för hela festivalen, vatten, el, mark, ruiner, infrastruktur, toaletter, sophantering, marknadsföring, biljettbokning och publikhantering et cetera.

Festivalen är till stor del möjlig genom alla de organisationer och företag som stöder Medeltidsveckan med sina tjänster och samarbeten. Medeltidsveckan på Gotland AB är en av Gotlands största beställare av tjänster från kreativa och kulturella näringar, med åtskilliga miljoner i årliga uppdrag till underleverantörer på Gotland. Exempelvis hyr och inreder Medeltidsveckan i princip alla Visbys kyrkoruiner från ett privat evenemangsbolag (goGotland).

Handelns utredningsinstitut (HUI) uppskattar att Medeltidsveckan årligen bidrar till regionen med över 250 miljoner kronor i besöksnäringsintäkter (för boende, mat, handel med mera). Naturligtvis passerar dessa medel aldrig genom Medeltidsveckan, men stiftelsen och bolaget deltar i vitala satsningar, projekt och grupper för att förvalta detta stora ansvar.

Medeltidsveckan har löpande samtal med exempelvis Polisen, Räddningstjänsten, Vården, Länsstyrelsen, Riksantikvarieämbetet, Region Gotland och Kultur- och fritidsavdelningen, Regionala utvecklingsavdelningen och andra avdelningar. Medeltidsveckan deltar i hållbarhetsprojekt som Sustainable Plejs, och sitter i grupper så som Världsarvsrådet, Kulturarvsgruppen, Visby Centrum, Gotlands Förenade Besöksnäring, Tillväxt Gotland med flera. Medeltidsveckan deltar i framtagandet av Världsarvsstrategin för UNESCO Världsarv Hansestaden Visby och Gotland, samt är inskrivna i Regionala utvecklingssstrategin (RUS). Nämnvärt är Medeltidsveckan är placerad sent under sommaren för att hjälpa till att förlänga sommarsäsongen, och att hotel, privatboenden, butiker och restauranter har markant ökad beläggning med anledning av denna älskade festival.

Medeltidsveckan erbjuder alla volontärer gratis boende och 600 gratis resor tur och retur i samarbete med Destination Gotland, samt mat och givetvis Medverkandeband för hela festivalen.

Medeltidsveckan är Sveriges största historiska festival och Gotlands största arrangemang. Medeltidsveckan har inte som mål att vara större, istället är besöksupplevelse, kunskapspridningen och ett hållbart genomförande vägledande. Däremot växer ständigt intresset från programdeltagare, utställare och besökare varje år!

Medeltidsveckan är en samordningsfestival, vilket betyder att det är de medverkande som själva bestämmer vad som skall visas upp, spelas, läras ut och ingå i marknaderna. Medeltidsveckans kansli möjliggör festivalen och administrerar tillstånd, iordningställer spelplatser och ordnar all festivalservice, såsom flera hundra funktionärer för publikhantering, för att förverkliga deltagarnas och besökarnas vision om världens bästa medeltid.

Att genomföra festivalen, forskningen och andra mindre aktiviteter kostar i dagsläget cirka 16 miljoner kronor årligen. Detta inbegriper hyra av regional mark, ruiner, bodar, vatten och annan service från Region Gotland och privata aktörer för miljonbelopp. Utöver det även toaletter, sophantering, scenteknik ljud och ljus och annan festivalservice för miljonbelopp.

Varje år transporteras ca 100 ton rekvisita mellan Medeltidsveckans lager och fler än 22 spelplatser. Exempelvis Medeltidsarenan är norra Europas största temporära arena för tornerspel och andra aktiviteter med upp till 3 000 sittplatser.

Medeltidsveckan samordnar årligen flera tusen medverkande, ca 500 volontärer och andra funktionärer, scentekniker med mera, för över 600 programpunkter, uppvisningsläger, medeltida krogar och marknadsområden. I år producerar Medeltidsveckan exempelvis 1200 bockar, 600 bänkar och 50 bord i medeltida utförande för publikplatser i ruiner och för mattorget och olika festivalområden.

Intäkterna från biljettförsäljningen går 74-100% till den medverkande, som själv sätter sitt önskade biljettpris. Varje år betalar Medeltidsveckan ut ca 2 miljoner till artister, föreläsare och andra programdeltagare. Medeltidsveckan lägger en administrativ avgift ovanpå biljettpriset, på 10-17,2% (0% på gratisbiljetter) samt en serviceavgift till Nortic.

Den administrativa avgiften täcker endast en del av kostnaderna för programmets genomförande. Medeltidsveckan går back på varje såld biljett, vilket täcks av annan egen försäljning, i syfte att uppfylla stiftelsens uppdrag om folkbildning. Varje år har Medeltidsveckan ca 100 gratis aktiviteter och arrangerar ett antal spelplatser där man swishar frivillig summa direkt till artisten.

Gotlands alla skolbarn på gratis tornerspel varje år i samarbete med Riddarsällskapet Torneamentum, Gutars bågskyttar, Fanfare Gotlandica och Region Gotland. Gycklargruppen TRiX genomför även en stor öppen eldshow på Medeltidsveckan, med tusentals i publiken där du swishar frivillig summa direkt till artisterna.

Medeltidsveckan erbjuder gratis boende och givetvis Medverkandeband till alla medverkande samt ordnar biljettförsäljning, programläggning, spelplatser och publikhantering, festivalens marknadsföring och annonsering med mera. Exempelvis hyr Medeltidsveckan stadsskyltar från Almedalsveckan.

80% av kostnadstäckningen kommer från besöksturism. Det administrativa påslaget, utställarhyra och egen försäljning täcker en del men inte hela kostnaden för festivalens program, marknader och andra områden. Den huvudsakliga finansieringen är festivalbandet, som till fyra femtedelar betalas av turism, vilket därmed bidrar till tillgängliggörande av världsarvet och folkbildningen.

Detaljerad information om Medeltidsveckan på Gotland AB finns på Bolagsverket.

Du som artist kan nyttja upp till 5% av publikkapaciteten till fribiljetter till nära, kära och viktiga gäster.

Fribiljetterna nyttjas i mån av plats vid varje föreställning och då görs insläpp i dörren. Du som artist behöver ge skriven lista med namn på personerna till ansvarig volontär på plats.

Vill du vara helt säkert på att få plats för dina fribiljetter till en specifik föreställning behöver dessa bokas i god tid i förväg med din kontaktperson via Medverkandeportalen.

Medeltidsveckans artister och föreläsare hämtar sitt Medverkandeband på vårt kansli i G:la Apoteket på Strandgatan 28. Tider för uthämtning meddelas närmare festivalen. Medverkande utställare hämtar sitt Medverkandeband i Medeltidsveckans personalbod vid marknaden på Paviljongsplan/Gotlandsänget. Medverkande volontärer och andra funktionärer tilldelas sitt band inför första arbetspasset.

Notera att kansliet inte kan dela ut band under andra tider, då vi administrerar flera tusen medverkande årligen.

Det finns volontärer på plats som hjälper publiken att köpa biljetter i besökarens egen mobil. Biljettförsäljningen är öppen även 15-30 minuter efter föreställningens start om inget annat är angett. Saknar du giltigt festivalband erbjuder vissa programpunkter även drop-in till en lite högre pris.

Ja, i de fall en programpunkt har begrändade platser kan man vanligtvis boka även gratisbiljetter i förväg. Medeltidsveckan samarbetar även med andra arrangörer under perioden (exv kyrkan) vilka finns länkade programmet.

Ja.

Inget administrativ avgift går till Medeltidsveckan och ingen serviceavgift tas ut av Nortic på gratisbiljetter. En del gratisföreställningar kräver att man bokar biljett i alla fall på grund av begränsad platstillgång, eftersom Medeltidsveckan sker i skyddade miljöer så som fornminnen (ruiner, ringmuren), naturskyddade parker och UNESCO Världsarv.

Javisst! Medeltidsveckan marknadsförs på massor av olika sätt, både av kansliet och av de medverkande, och tillsammans med ett stort antal branschorganisationer.

Medeltidsveckans kansli köper reklamplats för hela festivalen. Allt från reklamfilmer på färjan till radioreklam och annonser i tidningar, affischer och videoskyltar på stan i Visby och på andra platser i landet (så som universitet). Vi skickar ut riktade mail till de som reser till Gotland och gör erbjudanden med flera olika samarbetspartners. Medeltidsveckan deltar i flera större evenemang så som Sweden International Horse Show i samarbete med Riddarsällskapet Torneamentum, Gotlandsdagen och olika mässor. Medeltidsveckans hemsida och sociala kanaler nås av två tredjedels miljoner besökare. Vi öppnar även vårt vackra medeltida kansli i G:la Apoteket för guidade turer och möter kryssningsanlöp hela året. Vi uppdaterar löpande evenemangstipsen på exempelvis gotland.com. Varje år har vi sidor i onbordtidningen på Destination Gotland. Inför och under festivalen skyltar vi runt Visby och på landsbygden (där vi även ordnar tornerspel i Bunge samman med Bungemuseet, och på Lojsta slott).

Den medverkande artisten och föreläsaren känner sin publik bäst, och vi uppmuntrar alla programdeltagare att skapa egna klipp och inlägg. Medeltidsveckan uppmärksammar och delar dessa på sociala medier och sprider det marknadföringsmaterial som kommer in från de medverkande via via vår Medverkandeportal.

  • Video: videoskärmar i Visby, på Gotlandsfärjorna samt köpt utrymme i sociala medier.
  • Tryck: bland annat i Kulturbilagan Aftonbladet, Populär arkeologi, Gotlands Allehanda, Gotland Just Nu-magasinet med mera.
  • Radio: Radiospots på NRJ och MixMegapol (Gotlandsnätet) juni-augusti.
  • Digitalt: Medeltidsveckans egna sociala medier-kanaler och köpta annonser.
  • Evenemangstips i helagotland.se samt tryckta tidningar.

Specifika programpunkter lyfts med hjälp av era videohälsningar eller inskickat bildmaterial i våra sociala medier, men det är förstås vidarespridningen som skapar störst uppmärksamhet, så sprid på!

Ja.

Publik information: Medeltidsveckans generella avtal och regler är publik information på vår hemsida. Priser för sådant som el till ett marknadsstånd, administrativ avgift på biljetter, och regler, värdegrund et cetera hittar ni i Medverkandeportalen.

Skyddad information: Varken Medeltidsveckan eller den medverkande skall sprida vidare skyddad information* som vi delar med oss av under planerandet av veckan. Det kan vara sådant som publicistisk information om kommande uppträdanden, prislistor från underleverantörer eller annan känslig information.

Information till gästerna: Givetvis sprider vi tillsammans uttryckligen publik information om programpunkten så som bild, video och beskrivningstexter i programmet för biljettbokning och marknadsföring. Detta sker då vid planerade releaser och annat, så att alla medverkande inom en grupp annonseras samlat på lika villkor.

Skyddad kommunikation: I övrigt är både avtalet och korrespondens mellan oss och er skyddad av sekretess. Båda parter skall fritt kunna meddela varandra nödvändig och känslig information med visshet att denna hanteras strikt konfidentiellt av mottagande part. Detta innebär att det är ett kontraktsbrott att sprida eller lägga ut avtalet publikt i sin helhet eller delar därav.

*… Avtalet med medverkande innehåller bland annat personuppgifter som skyddas av GDPR, och ofta annan information delad med Medeltidsveckan under företagssekretess, eller publicistiskt skyddad information (upphovsrätt, verk, marknadsföringsplaner). Avtalen innehåller ibland skyddad information om tredje part, så som Medeltidsveckans underleverantörer (prislistor, inköp mm). Det kan också vara skyddad information om den medverkandes kommande föreställning, information om anställda, arvoden och priser på av den medverkande hyrd teknik från tredje part.

Vi har i dagsläget endast låst, dedikerat livsmedelstoalett till restauratörer (av hygienskäl). Medeltidsveckan ordnar allmänna toaletter vid marknaderna och Medeltidsarenan, och hänvisar i övrigt till de offentliga toaletter som finns i närheten av de olika spelplatserna. Vi har i dagsläget inte möjlighet att ställa ut separata toaletter vid alla 22 spelplatser.

Medeltidsveckan ordnar bodar och tillgång till låst förvaring på följande platser: S:t Lars ruin (Bod), S:t Nicolais ruin (loge), samt Forum Vulgaris och Gycklar Änget (Bod) på marknaderna. Alla artister delar på dessa utrymmen så tänk på att nyttja dem klokt och respektfullt.

Er kontaktperson står i avtalet. Får du inte tag på någon av oss går det bra att vända sig till info@medeltidsveckan.se eller ringa växeln 0498-291070.

Medeltidsveckan på Gotland