Nordergravar, eld, svärd och sång. Minnen

Nordergravar, spelplats för så många officiella och inofficiella evenemang.

Här uppträder varje år gycklargruppen TRiX med sin gratis eldshow, och det brukar vara 6000 besökare i backen från Norderport. ”Ner från muren, ner från muren” ropar många många tusen personer om någon skulle försöka sig på en bättre utkiksplats. Vissa väljer att säkra sin sittplats i backen redan tidig morgon, och ägnar dagen åt picknick och väntan.

2009 uppmärksammade lokalmedia hur skräpigt det var efter eldshowerna, (städet kom först kl 06 på morgonen, fotot i tidningen var taget innan dess. Faktiskt!) Detta blev startskottet på Medeltidsveckans hållbarhetsarbete, och redan 2010 infördes Städfrukosten, där gycklare, besökare och arrangörer tillsammans städade av området och sen delade på en brakfrukost. Tack vare detta initiativ blev Medeltidsveckan licensierat som Hållbart Event av stiftelsen Håll Sverige Rent, en utmärkelse som behölls fram till 2019 då stiftelsen slutade licensiera. Men hållbarhetsarbetet fortsätter förstås förbättras!

Här är också spelplatsen för SCA Styringheims kämpalek, torneringar till fots med träsvärd. Längre ner i backen har trubaduren Loke sjungit mången gång och här finns också andra deltagande grupper som till exempel reenactmentgruppen Stockholmsfänikan samt de Fernétdyrkande Preussarna. På Google Maps kan du hitta Preusser plats!

Men nu vill vi påminna er om en av kanske jordens roligaste bollsporter: MUNKFOTBOLLEN! Det går knappt att beskriva, men en kamp mellan det Goda och det Onda där det Roliga alltid segrar, kan vara en förklaring.

Pastor Hannes är skyldig, och vi vill gärna höra era minnen från munkfotbollen, som tyvärr gått i graven tillsammans med karaktären pastor Hannes (vi sänder ett extra tack till Johannes S!). Ett år släpptes bollen ner från en helikopter till publikens jubel

Medeltidsveckan på Gotland