Är det väskförbud på Medeltidsveckan?

Det råder inget allmänt väskförbud råder på Medeltidsveckans områden, marknader, camping, medeltidskrogar, uppvisningsläger, parader och spelplatser. Det är ju en mycket bra nyhet för alla oss medeltidare med näverkontar, penningpungar och picknickkorgar!

Väskförbud råder dock på Medeltidsarenan, där finns möjlighet att lämna in sin väska och barnvagn. Du kan även ta med dina saker in och väl inne packa över i en tom påse. Eventuellt kan ytterligare enskilda programpunkter komma att få väskförbud.

Lite fördjupad läsning:
Medeltidsveckan är en av årets snällaste och tryggaste veckor. Kansliets trygghetsarbete pågår hela året. Vi har nattvandrare och dagliga morgonmöten med polis och verksamhetens alla avdelningar under festivalen.

Utifrån den höjda terrorhotsnivån har Polismyndigheten fattat beslut om väskförbud på större evenemang i Sverige. Givetvis är säkerhetsläget i världen föränderligt och uppdateringar om rutiner för något enskilt arrangemang förmedlas, när och om sådant meddelas från polisen eller annan myndighet.

Medeltidsveckan är alltså inte omfattad av ett allmänt väskförbud. Däremot är den stora Medeltidsarenan belagt med väskförbud. Där finns möjlighet att lämna in sina väskor och barnvagn i förvaring under tak, några meter från entréns stora träport. Förvaringen är bevakad och sker på egen risk. Du kan alltid bli uppmanad att visa upp vad du har i din medtagna väska. Det går fint att slinka ut och för att gå på toaletten och hämta kall dricka eller så. Väskförbudet på Medeltidsarenan innebär att inga typer av väskor får tas med in på arrangemanget. Även påsar och genomskinliga väskor omfattas av väskförbudet. Det går bra att ta med sina saker i händerna in på arenan och man kan ha med sig en tom påse i fickan att packa över i väl inne på arenan.

Undantag:

  • Du får ta med dig plånbok och mindre necessär som får plats i din ficka. Du får ta med dig en tom ihoprullad tygpåse som ryms i fickan.
  • Väskor som behöver tas med av medicinska skäl samt skötväskor för barn. Dessa väskor kommer kontrolleras av behörig personal i entrén. 
  • Arrangören avgör vid inpasseringen vad som räknas som medicinska skäl. Den som har ett medicinsk behov behöver visa intyg vid entrén.
  • Volontärer, pressakrediterade och personal i tjänst omfattas inte av väskförbudet, endast publiken.

‍Bra att veta:

Du kan bära saker i händerna och lägga dem i en tygväska efter att du passerat genom entrén.

Här kan du läsa mer om polisens väskförbud

Medeltidsveckan på Gotland