13

DAGAR KVAR

GOTLAND 7-14 AUGUSTI

En vecka, 500 evenemang och 40 000 besökare. Medeltidsveckan är ett eldorado för alla som gillar tornerspel, marknader, kyrkokonserter, gatuteatrar, eldshower, sagostunder, vandringar, föreläsningar och mycket mer. Festivalen pågår huvudsakligen i Visbys sagolika medeltida miljöer, men även på den gotländska landsbygden. Här kommer du att skratta, umgås och njuta av livet tillsammans med gycklare, adelsfolk, fattighjon och många fler. Varmt välkommen till Nordens största medeltidsfestival.

Program

De första programpunkterna har nu inkommit till programmet. Fler programpunkter kommer att läggas till löpande fram till mitten av juni. Det fullständiga programmet kommer att innehålla över 500 programpunkter med allt från konserter och eldshower till barnföreställningar och föreläsningar.

Tornerspel

Tornerspelen är Medeltidsveckans mest spektakulära och populära evenemang! Se landets bästa riddare göra upp i ädel kamp. På läktaren vibrerar det av stämning och glada tillrop. Tornerspelen pågår hela veckan och en föreställning tar cirka 90 minuter. Du kan även se tornerspel under övriga sommaren, både i Visby och på den gotländska landsbygden med start 5 juli.

Tornerspel

Under hela sommaren – med storslagen upplösning under Medeltidsveckan – drabbar de samman. Riddare till häst, bågskyttar och gycklare. Tornerspelen är medeltidens mest spektakulära sportevenemang. 

Se Sveriges bästa riddare göra upp i ädel kamp. På läktarna är stämningen vibrerande, och här drar sig ingen för att varken jubla eller bua, bara det hjälper din favorit!

SOMMARENS TORNERSPEL - V27 - V.31 2016

Barn Student Vuxen
5/7 Lojsta Slott - i eldars sken Kl 21:00 95 kr 160 kr 185 kr
12/7 Visby, Strandgärdet Kl 19:00 95 kr 185 kr 220 kr
14/7 Lickershamn, vid havet Kl 19:00 95 kr 160 kr 185 kr
19/7 Visby, Strandgärdet Kl 19:00 95 kr 185 kr 220 kr
26/7 Visby, Strandgärdet Kl 19:00 95 kr 185 kr 220 kr
28/7 Burgsvik, Grå Gåsen Kl 19:00 95 kr 160 kr 185 kr
2/8 Visby, Strandgärdet Kl 19:00 95 kr 185 kr 220 kr
4/8 Visby, Strandgärdet Kl 19:00 95 kr 185 kr 220 kr

FÖRESTÄLLNINGAR UNDER MEDELTIDSVECKAN - 7 - 14 AUGUSTI 2016 V.32

Barn Student Vuxen
8/8 Tornerspel i eldars sken Kl 21:00 110 kr 210 kr 250 kr
9/8 Matinespél för de yngsta Kl 17:00 95 kr 185 kr 220 kr
10/8 Medeltidens tornerspel Kl 19:00 95 kr 185 kr 220 kr
12/8 Medeltidens tornerspel Kl 19:00 95 kr 185 kr 220 kr
13/8 Magisk final i eldars sken Kl 21:00 110 kr 210 kr 250 kr
Studentpris gäller mot uppvisning av giltigt studentkort. Barn gäller 3-15 år för spel i Visby, Strandgärdet. 5-15 är för spel på landsbygden. Fri entré för barn under 3 år (Visby) eller 5 år (landsbygd). 

BILJETTER

GARMARNA

Garmarna är äntligen tillbaka! Efter 15 år släppte de i våras skivan ”6” som har hyllats av kritikerna. Folkkära Garmarna uppträdde på Medeltidsveckan för nästan 20 år sedan och nu är det dags igen. Efter vårens skivsläpp förbereds nu en omfattande turné som inleds med två konserter i S:t Nicolai ruin under Medeltidsveckan. Vid återkomsten till Medeltidsveckan kommer bandet framföra såväl gamla publikfavoriter som låtar från nya skivan. För publiken väntar två magiska kvällar i S:t Nicolai!

TORNERSPEL

Tornerspelen är Medeltidsveckans mest spektakulära och populära evenemang! Se landets bästa riddare göra upp i ädel kamp. På läktaren vibrerar det av stämning och glada tillrop. Tornerspelen pågår hela veckan och en föreställning tar cirka 90 minuter. Du kan även se tornerspel under övriga sommaren, både i Visby och på den gotländska landsbygden med start 5 juli.

GOFARNA

Gofarna bjuder in till Gryning - en föreställning i toner, lågor & gnistor .“Från gryning till gryning, från natt till dag. Från slutet till början, och sen tillbaks...”
Fantasi vävs samman med verklighet och tiden står stilla när eldslågornas skuggor dansar mot sten och trädstammar. Historiska toner på medeltida instrument och klingande sång ackompanjerar kraftfull elddans och lekande luftakrobatik under lövverket i skymningsskogen.
ANNONS

Marknaden

Medeltidsveckans marknad är festivalens hjärta. Här i folkmyllret botaniserar du bland läderhantverk, rustningar, smycken, tyger och tidstypiska kläder. Lägg till att du kan se artister uppträda på scenen Forum Vulgaris, att barnen kan ta en tur i den medeltida karusellen och att du kan njuta av allt från vildsvinsburgare till grillat lamm så förstår du säkert att det här är hela festivalens pulsåder.

Marknaden

När du närmar dig marknaden kommer du att höra smedens slägga på järnet, känna doften av lägereldarna som grillar lammet eller värmer vattnet som färgar garnet. Du hör ropen mellan försäljarna, folkmyllret – du närmar dig Medeltidsveckans hjärta.

170 marknadsförsäljare, underhållning från scenen och spontana uppträdanden runt omkring på området borgar för att det alltid händer något intressant på marknadsområdet.
På marknadsplatsen kan du stanna länge och njuta av allt det som Medeltidsveckan har att erbjuda. Artister, musik, god mat, medeltida marknad allt insvept i lägereldarnas doft och sagans ljus.
Varmt välkommen!

ANMÄLAN FÖR MARKNADSDELTAGARE ÄR STÄNGD FÖR 2016.


Vid frågor kontakta oss gärna via marknad@medeltidsveckan.se
ANNONS

Resa och bo

Till Gotland tar det bara tre timmar med färja från Nynäshamn eller Oskarshamn och två timmar från Västervik. Under hela året kan du flyga direkt till Visby från Stockholm (Bromma och Arlanda), Göteborg och Malmö. Under sommaren går det också direktflyg från Norrköping, Sundsvall, Umeå och Ängelholm. I Visby hittar du allt från förstklassiga hotell och pensionat till Bed & Breakfast och campingplatser.

Resa och bo

Gotland är en väldigt tillgänglig ö. Med färja kan du resa från tre orter i Sverige och föredrar du flyg så finns det direktlinjer från sju orter runt om i landet.

Väl på plats så är Visby är fullt av oerhört charmiga boenden av skilda slag – allt från flerstjärniga hotell till enklare campingplatser. Vi har nedan sammanställt ett antal goda alternativ för din resa och ditt boende under Medeltidsveckan!

DESTINATION GOTLAND

Destination Gotland trafikerar stamlinjerna till Gotland via Nynäshamn och Oskarshamn. Att resa till Gotland med färja är ett utomordentligt tillfälle till några timmars avkoppling att njuta av. Passa på att bara ta det lugnt, se en film, läs en bok och ät ett mål mat. Fartygen är moderna och det finns biograf, uthyrning av bärbara spel och mycket mera. Vill du ta med dig bilen över till ditt besök på Medeltidsveckan finns förmånliga Alla+bilen erbjudanden.

BRA - Braathens Regional Airlines

Med BRA reser du snabbt och behändigt mellan Visby och Stockholm, Göteborg samt Malmö. Under sommaren utökas trafiken med följande destinationer till och från Visby: Ängelholm, Sundsvall, Umeå, Helsingfors och Norrköping.

Clarion Hotel Wisby

På Clarion Hotel Wisby är atmosfären fantastisk. Ett helt kvarter med mängder av medeltida inslag formar hotellet. Här finns bland annat en medeltida gränd numera inbyggd i komplexet, pelare från 1200-talet och mycket mera – väl tillvaratagna och restaurerade. I dessa lokaler har det drivits hotell sedan mitten av 1800-talet. Att simma runt i hotellets spa-avdelning där bassängen är byggd runt en medeltida pelare är en upplevelse av sällan skådad dignitet.

STRAND HOTEL

Välkommen till ett förstklassigt hotell med personlig service och miljöanpassning. Best Western Strand Hotel ligger mitt i världsarvsstaden Visby precis innanför ringmuren. Hotellet är omgivet av vackra medeltida miljöer, ett stenkast från havet. Hotellet ligger i gamla Visby Bryggeris lokaler. Bryggeriet förvandlades till hotell 1982 och började då som ett mindre familjehotell med 13 rum. Idag består hotellet av 124 rum & sviter. Vi erbjuder dig en avslappnad atmosfär med fri tillgång till vår mysiga relaxavdelning och gym.

Solhem Hotel

Alldeles intill Visbys välbevarade ringmur från 1200-talet ligger Best Western Solhem Hotel. Byggnaden är vackert beläget i Palissadparken bara ett stenkast från Visbys centrala delar. Hotellet erbjuder trots närheten till händelsernas centrum ett mycket lugnt och fridfullt boende. Solhem är uppbyggt i etapper under årens gång och fortsätter ständigt att renoveras och utvecklas. Den äldsta delen av hotellet är från början av 1900-talet och totalrenoverades 2007. 

Johan Målares Hus

Nu erbjuder vi en exklusiv möjlighet under Medeltidsveckan. Bo tillsammans med dina vänner i unika Johan Målares Hus. Sällskapet får själva tillgång till ett av norra Europas bäst bevarade stenhus från 1200-talet.Inredningen är smakfull och påkostad. Läget är mitt i Visby världsarvsstad med utsikt mot Visby domkyrka.
Dessutom ingår ett exklusivt upplevelsepaket under Medeltidsveckan.

Visby Strandby

Alla våra campingtomter ligger utmed havet, med stor möjlighet till havsutsikt från många av platserna. Dessutom är det mindre än tio minuters promenad till Visbys gränder. Ett bra boende för den som vill vara nära Visby! Vi erbjuder ett boende med stor chans till fina solnedgångar. Fina servicehus som är byggda 2012. I år 2016 har vi ett antal tältplatser (utan el) som är obokningsbara. De säljs på plats. Drop in. Varmt välkomna!

Snäcks Camping

Snäcks Camping ligger otroligt vackert på en sluttning ner mot havet och vid Visbys finaste strand. Här kan du njuta av havsutsikt och solnedgång från de flesta platser. Ta en fika eller glass och låta barnen leka i vattenbrynet. Lekplats på området. Restaurang och café med pool precis vid strandkanten. Jättefin cykelväg in till Visby, längs med havet. Välkommen!

Medeltidsveckans camping

Från och med i år finns vår egen camping - öppen för alla besökare till Medeltidsveckan och belägen vackert och stadsnära med bara minuters gångväg till marknadsområdet. Med både en medeltidssektion samt en för vanliga tält finns det en plats för alla. Inte bara ett boende utan också en upplevelse! Läs gärna mer på sidan camping.

Gotland.net

På jakt efter boende, reseinformation eller tips på vad man kan se och göra på Gotland? På Gotland.net, öns digitala turistbyrå, hittar du allt detta och mer därtill. Här finns guider till de bästa stränderna, besöksmålen, restaurangerna och evenemangen, och möjlighet att skapa en personlig turistbroschyr med just dina favoriter.


Camping

Letar du en plats att bo under ditt besök till Medeltidsveckan? Från och med i år finns vår egen camping - öppen för alla besökare till Medeltidsveckan och belägen vackert och stadsnära med bara minuters gångväg till marknadsområdet. Med både en medeltidssektion samt en för vanliga tält finns det en plats för alla. Inte bara ett boende utan också en upplevelse!

ANNONS

Medverka
i programmet

Medeltidsveckan är ett kreativt centrum för artister, föreningar och en stor mångfald av aktörer. Vår målbild är ett brett program med varierande scener och stora möjligheter för såväl nya som etablerade grupper att nå ut med sina produktioner. Samtidigt skall programmet för besökaren vara av hög kvalitet, rikt och fyllt av både överraskningar och traditioner.

Medverka i programmet

Medeltidsveckan är den givna platsen att utveckla framträdanden av olika slag, ett forum för likasinnade, en möjlighet att lära och utvecklas. Passa på att se och lyssna, prata och samarbeta. Med över 40 000 besökare till festivalen finns en stor publik redo att bli fångad av er föreställning! 
Här hittar du information för dig som är intresserad av att uppträda på Medeltidsveckan. Vi eftersträvar medeltida upplevelser och ett högkvalitativt och brett program för våra besökare. För att medverka måste musik eller framträdandet ha en tydlig anknytning till medeltiden och alla dräkter hos de medverkande måste passa in i konceptet.

I filen nedan hittar du all information och vilka villkor som gäller för att du skall kunna anmäla dig till programmet. När du har läst all information så anmäler du dig genom att klicka på länken till anmälan för medverkan. Tveka inte att ta kontakt med oss om det är något du undrar över.

KONTAKTPERSON

Felicia Wittenberg, Artistansvarig
felicia.wittenberg@medeltidsveckan.se

Beskyddare

Medeltidsveckan är en festival som sker i en unik miljö och på en plats med förutsättningar som saknar motstycke. För att säkerställa festivalens framtid kan du sponsra Medeltidsveckan genom att bli officiell Beskyddare. Det finns flera olika beskyddarpaket – för näringsliv, organisationer och privatpersoner.

Beskyddare

BEVARA OCH INVESTERA I FRAMTIDEN

Medeltidsveckan på Gotland är en viktig festival med stora värden av många olika slag för både besökare, deltagare och inte minst för Gotland som region. Vi är en plattform och grogrund för mängder av aktörer som här finner en plats att utvecklas och existera på. För att säkerställa festivalens framtid väljer därför många att ta aktivt ansvar för Medeltidsveckan genom att bli officiell Beskyddare. Se gärna nedan vilken kraft festivalen har i ryggen.
Vill du också vara med och bidra till Medeltidsveckans bevarande och utveckling? Läs gärna mer om vad det innebär att vara Beskyddare i dokumentet ovan.

BESKYDDARE 2016

Medeltidsveckan på Gotland önskar göra känt för alla och envar att dessa här nedan listade har på ett hedervärt och givmilt vis bidragit till att nya berättelser kan skapas, nya minnen etsas fast och än fler kan få ro och frid på Rosornas Ö. Därmed skall de benämnas såsom Beskyddare av Medeltidsveckan 2016 och uppbära all den heder som därav följer.

BESKYDDARE MED GULDSIGILL

BESKYDDARE MED SILVERSIGILL

BESKYDDARE MED BRONSSIGILL

Medeltida jul

Medeltiden är mer än varma augustikvällar, och den nya traditionen Medeltida jul arrangeras helgen 9-11 december 2016 i Visby för tredje året i rad. Eldfängd underhållning i kulna ruiner, omsvepta mantlar framför öppna spisar, medeltida toner i vackra kyrkorum och tid för att umgås och njuta i decembermörkret.

Medeltida jul

Medeltida jul är en utveckling och komplettering till den traditionella Medeltidsveckan under v.32. En helg i december fylls Visby stad återigen med medeltida människor och aktiviteter och med svepande mantlar och värmande huvor ses den medeltida människan vandra genom ett vintrigt Visby. Ett lite mera intimt Visby som bjuder till upplevelser av annat slag än under sommaren, och ett måste att uppleva. Koppla bort julstressen och njut. 
Programmet till Medeltida jul 2016 släpps i början av november och innehåller 70-100 programpunkter över tre dagar. Konserter, tornerspel, eldshower, marknad, föreläsningar, workshops, medeltidskrogar, gyckel, parader och mycket mera. Helgen inleds på fredagskvällen i facklors sken utanför Österport - där stadsporten står stängd när handelsfolk från landsbygden anländer med varor och framförallt öl och vin till helgens festligheter! Möt upp du med och följ spelet mellan vakterna och handelsföljet, förra året tvingades stadens båda borgmästare tillkallas för att medla innan festligheterna kunde börja!