51

DAGAR KVAR

MEDELTIDA JUL PÅ GOTLAND 6-8 DECEMBER 2019

Konserter • föreläsningar • marknad • tornerspel • provningar • julshopping • föreställningar • vandringar • krogar

Välkommen till Medeltida jul. Programläggningen pågår för fullt och vi välkomnar dig till världsarvsstaden Visbys sagolika medeltida miljöer runt st Nikolai ruin, i samarbete med goGotland. Här kommer du att skratta, umgås och njuta av livet. Varmt välkommen till vårt vinterevenemang Medeltida Jul!

Program

Årets medeltidsveckan är större än någonsin! Läs direkt i det digitala programmet, eller bläddra i en pdf av Medeltidsveckans programtidning 2019
Hetaste tipsen: Battle of Wisby, tornerspelen, och... ja alla andra programpunkter, från strupsång i st Nicolai till årets nyhet Riddargård.
 
I vårt digitala program hittar du alla tider och platser för underhållning och aktiviteter under Medeltidsveckan: program.medeltidsveckan.se
Du kan markera de programpunkter du är intresserad av och få dem sparade i en lista. Du kan också söka på olika kategorier, dela de evenemang du är intresserad av och tipsa dina vänner. 

Svar på vanliga frågor har vi samlat under menyn Info. Det finns en karta över hela Visby och under varje programpunkt finns även en karta så att du lätt hittar rätt. I Visby är det aldrig långt till en medeltidskrog. Krogarna har en egen avdelning med information om öppettider och kontaktuppgifter.

Under hela Medeltidsveckan är det över 500 olika evenemang. Biljettinformation finns tillgänglig under alla programpunkter, vissa saker behöver du förköpa, vissa saker är gratis.

Beskyddare

Medeltidsveckan är en festival som sker i en unik miljö och på en plats med förutsättningar som saknar motstycke. För att säkerställa festivalens framtid kan du sponsra Medeltidsveckan genom att bli officiell Beskyddare. Det finns flera olika beskyddarpaket – för näringsliv, organisationer och privatpersoner.

Beskyddare

BEVARA OCH INVESTERA I FRAMTIDEN

Medeltidsveckan på Gotland är en viktig festival med stora värden av många olika slag för både besökare, deltagare och inte minst för Gotland som region. Vi är en plattform och grogrund för mängder av aktörer som här finner en plats att utvecklas och existera på. För att säkerställa festivalens framtid väljer därför många att ta aktivt ansvar för Medeltidsveckan genom att bli officiell Beskyddare. Se gärna nedan vilken kraft festivalen har i ryggen.
Vill du också vara med och bidra till Medeltidsveckans bevarande och utveckling?
Kontakta oss på info@medeltidsveckan.se

BESKYDDARE

Medeltidsveckan på Gotland önskar göra känt för alla och envar att dessa här nedan listade har på ett hedervärt och givmilt vis bidragit till att nya berättelser kan skapas, nya minnen etsas fast och än fler kan få ro och frid på Rosornas Ö. Därmed skall de benämnas såsom Beskyddare av Medeltidsveckan och uppbära all den heder som därav följer.

BESKYDDARE MED GULDSIGILL


BESKYDDARE MED SILVERSIGILL


BESKYDDARE MED BRONSSIGILL

Riddargård

Lek och skoj för stora och små! Årets nyhet finns precis utanför Tornerspelsarenan vid Strandgärdet i Visby. Här kan du experimentera, hantverka och lära dig mer om hållbarhet ur ett medeltida perspektiv - och mer om medeltid ur ett hållbarhetsperspektiv. Vad är ridderlighet för dig?

Riddargård

De Globala Målen är den mest ambitiösa agendan för hållbar utveckling som världens länder någonsin antagit och finns till för att uppnå fyra fantastiska saker till år 2030:
 • Att avskaffa extrem fattigdom.
 • Att minska ojämlikheter och orättvisor i världen.
 • Att främja fred och rättvisa.
 • Att lösa klimatkrisen. 

Genom Globala målen för hållbar utveckling kan det här bli verklighet. I alla länder. För alla människor! Riddargård är Medeltidsveckan på Gotlands sätt att bidra till att detta kan bli verklighet. För vad kan vara mer ridderligt än försöka uppnå dessa mål? 

Så här sa Ellen, 11 år, om stationen Textila hantverk: 
"Tjugo kronor tycker jag är prisvärt. Man får ett armband och kunskap så man kan gå hem och göra hur många som helst." 
Dessa stationer finns på Riddargård i sommar vid varje Tornerspel i Visby samt varje dag under Medeltidsveckan:

SLÅ MYNT

Med vår myntstamp kan du göra egna pengar!
Mål 1 – Ingen fattigdom   

BÅGSKYTTE

Gutars Bågskyttar lär dig skjuta pil mot sånt som kan hamna på matbordet så småningom. Och orkar du spänna en långbåge? 
Mål 2 – Ingen hunger 

KALLIGRAFI

Öva i sanden på att skriva och signera sen Riddareden med fjäderpenna och bläck.
Mål 4 – God utbildning för alla. 

QUINTAN

Träffa skölden med lansen till (trä)häst. Under medeltiden var det ytterst få som kunde bli riddare och stor skillnad på vad flickor och pojkar fick göra. Hur ser det ut idag?
Mål 5 –Jämställdhet 

VATTNETS VÄG (KULBANA)  

Längst ner under källaren under många av Visbys medeltida hus finns ”spolbara” latrinkammare från 1200-talet, vatten leddes genom rännor under byggnaderna. Bygg vattnets väg genom staden! 
Mål 6 Rent vatten och sanitet samt mål 11 Hållbara städer  

SÄCKLYFTET
Muskelkraft var en viktig energikälla under medeltiden. För att få upp tunga säckar och tunnor till lagerutrymmena I de medeltida packhusen i Visby användes olika tekniska hjälpmedel. Ett sätt var att använda block och talja. Testa din egen muskelkraft! 

Mål 7 Hållbar energi 

BLIDAN

Kan du träffa målet med blidan? Blidan var en grym krigsmaskin men också ett smart nyttjande av en hävstång. 
Mål 9 – Hållbar industri, innovation & infrastruktur 

TEXTILA TEKNIKER

Karda ull och spinn en tråd och gör ett fingrat band. På medeltiden var textilier mycket värdefullt. Det krävs många moment och lång tid för att göra tyg av ull eller lin och allt återvanns så långt det gick. 
Mål 12 – Hållbar konsumtion & produktion 

GÖR EN VIMPEL

Att uppmuntra dem som har gjort något bra är ett sätt att vara snäll. Använd din vimpel till att uppmuntra och heja på din bästa riddare! 16 Fredliga och inkluderande samhällen 

ÖPPETTIDER OCH ENTRÉ

Entré till Riddargård ingår i Tornerspelsbiljetten för Visbyspelen. 
V 28-31 öppnar Riddargårdsområdet kl 17.
Under Medeltidsveckan är Riddargård öppet från 11.00 varje dag, entrépris 70 kr.
Två aktiviteter ingår i entrépriset: Kalligrafistationen och Vattnets väg (Kulbana). Övriga stationer kostar ett Riddargårdsmynt (värde 20 kr) per aktivitet och du kan köpa dessa i butiken på området samt i entrékassorna.

Riddargård är producerad av Medeltidsveckan på Gotland i samarbete med Fenomenalen Science Center på Gotland.
Denna produkt har finansierats av biståndsmyndigheten Sida. Ansvaret för innehållet är uteslutande producentens/författarens.   
ANNONS

Marknaden

Medeltidsveckans marknad är festivalens hjärta. Här i folkmyllret botaniserar du bland läderhantverk, rustningar, smycken, tyger och tidstypiska kläder. Lägg till att du kan se artister uppträda på scenen Forum Vulgaris, att barnen kan ta en tur i den medeltida karusellen och att du kan njuta av allt från vildsvinsburgare till grillat lamm så förstår du säkert att det här är hela festivalens pulsåder.

Marknaden

När du närmar dig marknaden kommer du att höra smedens slägga på järnet, känna doften av lägereldarna som grillar lammet eller värmer vattnet som färgar garnet. Du hör ropen mellan försäljarna, folkmyllret – du närmar dig Medeltidsveckans hjärta.

180 marknadsförsäljare, underhållning från scenen och spontana uppträdanden runt omkring på området borgar för att det alltid händer något intressant på marknadsområdet.
På marknadsplatsen kan du stanna länge och njuta av allt det som Medeltidsveckan har att erbjuda. Artister, musik, god mat, medeltida marknad allt insvept i lägereldarnas doft och sagans ljus.
Varmt välkommen!

Vill du delta under marknaden som försäljare?

Anmälan för marknadsdeltagare är öppen! Vi välkomnar alla er försäljare, restauratörer och hantverkare som med marknadsstånd och marknadsvaror tillsammans ger en god illusion av en medeltida marknad. Vid frågor, kontakta oss gärna på marknad@medeltidsveckan.se

Tornerspel

Tornerspelen är Medeltidsveckans mest spektakulära och populära evenemang! Se landets bästa riddare göra upp i ädel kamp. På läktaren vibrerar det av stämning och glada tillrop. Tornerspelen pågår hela veckan och en föreställning tar cirka 90 minuter. Du kan även se tornerspel under övriga sommaren, både i Visby och på den gotländska landsbygden.

Tornerspel

Under hela sommaren – med storslagen upplösning under Medeltidsveckan – drabbar de samman. Riddare till häst, bågskyttar och gycklare. Tornerspelen är medeltidens mest spektakulära sportevenemang. 

Se Sveriges bästa riddare göra upp i ädel kamp. På läktarna är stämningen fantastisk, och här drar sig ingen för att varken jubla eller bua, bara det hjälper din favorit!

I sommar hålls tornerspelen i Visby den 9, 16, 23, 25, 30 juli, och 1, 5, 6, 7, 9, 10 augusti 
Tornerspelskväll vid Warfsholm är fredagen den 12 juli kl 19 (ny dag).
Familjekväll med Tornerspel i Lojsta är fredagen den 19 juli kl 19 (ny tid, ny dag!)

Svar på frågor om Tillgänglighet finns här

Varmt välkomna till årets tornerspel, och årets nyhet i anslutning till tornerspelsarenan i Visby: RIDDARGÅRD

SOMMARENS TORNERSPEL

Barn Student Vuxen
9/7 Visby, Strandgärdet Kl 19:00 från 80 kr från 145 kr från 165 kr
12/7 Warfsholm, Klintehamn Kl 19:00 95 kr 160 kr 185 kr
16/7 Visby, Strandgärdet Kl 19:00 från 80 kr från 145 kr från 165 kr
19/7 Familjekväll med Tornerspel vid Lojsta Slott Kl 19:00 95 kr 160 kr 185 kr
23/7 Visby, Strandgärdet Kl 19:00 från 80 kr från 145 kr från 165 kr
25/7 Visby, Strandgärdet Kl 19:00 från 80 kr från 145 kr från 165 kr
30/7 Visby, Strandgärdet Kl 19:00 från 80 kr från 145 kr från 165 kr
1/8 Visby, Strandgärdet Kl 19:00 från 80 kr från 145 kr från 165 kr

TORNERSPEL UNDER MEDELTIDSVECKAN

Barn Student Vuxen
5/8 Tornerspel i eldars sken Kl 21:00 från 95 kr från 185 kr från 195 kr
6/8 Medeltidens tornerspel Kl 19:00 från 80 kr från 145 kr från 165 kr
7/8 Medeltidens tornerspel Kl 19:00 från 80 kr från 145 kr från 165 kr
9/8 Medeltidens tornerspel Kl 19:00 från 80 kr från 145 kr från 165 kr
10/8 Magisk final i eldars sken Kl 21:00 från 95 kr från 185 kr från 195 kr
Studentpris gäller mot uppvisning av giltigt studentkort. Barn gäller 3-15 år för spel i Visby, Strandgärdet. 5-15 år för spel på landsbygden. Fri entré för barn under 3 år (Visby) eller 5 år (landsbygd). 

Föreställningarna pågår under c:a 75 minuter.

RIDDARGÅRD

I samband med tornerspelen finns en medeltida äventyrspark utanför arenan. Riddargård öppnar 2 timmar innan  tornerspelet startar. Här kan du lära dig mer om medeltiden och samtidigt utmana dina vänner på styrkeprov, klurigheter och annat som hör riddartiden till.

BARNVAGNAR OCH HUNDAR

Varken barnvagnar eller hundar får tas in på arenan i Visby. Barnvagnar kan parkeras i direkt anslutning till entrén, hundar rekommenderar vi att stanna hemma.

PARKERING

Antalet parkeringsplatser vid tornerspelsarenan i Visby är väldigt begränsade. Se gärna parkeringskartan ovan för alternativa parkeringsplatser.

Bo i Tältbyn

Letar du en plats att bo under ditt besök till Medeltidsveckan? Kom och tälta med oss i Medeltidsveckans Tältby, upplev Medeltidsveckan på riktigt och få den rätta känslan dygnet runt! I den medeltida tältbyn bor du i en unik miljö med gemytliga lägerplatser. Vackert och lugnt belägen men nära marknadens myller och liv. Passar oavsett om du vill bo i enmannatält eller paviljong. Du kan även hyra tält och cykel av oss, uppställt och klart när du anländer.

Resa och bo

Till Gotland tar det bara tre timmar med färja från Nynäshamn eller Oskarshamn och två timmar från Västervik. Under hela året kan du flyga direkt till Visby från Stockholm (Bromma och Arlanda), Göteborg och Malmö. Under sommaren går det också direktflyg från Helsingfors, Norrköping, Sundsvall, Umeå, Ängelholm och Östersund. I Visby hittar du allt från förstklassiga hotell och pensionat till Bed & Breakfast och campingplatser.

Resa och bo

Gotland är en väldigt tillgänglig ö. Med färja kan du resa från tre orter i Sverige och föredrar du flyg så finns det direktlinjer från sju orter runt om i landet.

Väl på plats så är Visby är fullt av oerhört charmiga boenden av skilda slag – allt från flerstjärniga hotell till enklare campingplatser. Vi har nedan sammanställt ett antal goda alternativ för din resa och ditt boende under Medeltidsveckan!

Medeltidsveckans camping

Letar du en plats att bo under ditt besök till Medeltidsveckan? Då rekommenderar vi vår egen camping - öppen för alla besökare till Medeltidsveckan och belägen vackert och stadsnära med bara minuters gångväg till marknadsområdet. Med både en medeltidssektion samt en för vanliga tält finns det en plats för alla. Inte bara ett boende utan också en upplevelse!

DESTINATION GOTLAND

Destination Gotland trafikerar stamlinjerna till Gotland via Nynäshamn och Oskarshamn. Att resa till Gotland med färja är ett utomordentligt tillfälle till några timmars avkoppling att njuta av. Passa på att bara ta det lugnt, se en film, läs en bok och ät ett mål mat. Fartygen är moderna och det finns biograf, uthyrning av bärbara spel och mycket mera. Vill du ta med dig bilen över till ditt besök på Medeltidsveckan finns förmånliga Alla+bilen erbjudanden.

BRA - Braathens Regional Airlines

Med BRA reser du snabbt och behändigt mellan Visby och Stockholm, Göteborg samt Malmö. Under sommaren utökas trafiken med följande destinationer till och från Visby: Ängelholm, Sundsvall, Umeå, Helsingfors, Norrköping och Östersund. Medföljande barn i åldern 2-11 år får 90% rabatt på grundpriset.

Clarion Hotel Wisby

På Clarion Hotel Wisby är atmosfären fantastisk. Ett helt kvarter med mängder av medeltida inslag formar hotellet. Här finns bland annat en medeltida gränd numera inbyggd i komplexet, pelare från 1200-talet och mycket mera – väl tillvaratagna och restaurerade. I dessa lokaler har det drivits hotell sedan mitten av 1800-talet. Att simma runt i hotellets spa-avdelning där bassängen är byggd runt en medeltida pelare är en upplevelse av sällan skådad dignitet.

STRAND HOTEL

Välkommen till ett förstklassigt hotell med personlig service och miljöanpassning. Best Western Strand Hotel ligger mitt i världsarvsstaden Visby precis innanför ringmuren. Hotellet är omgivet av vackra medeltida miljöer, ett stenkast från havet. Hotellet ligger i gamla Visby Bryggeris lokaler. Bryggeriet förvandlades till hotell 1982 och började då som ett mindre familjehotell med 13 rum. Idag består hotellet av 124 rum & sviter. Vi erbjuder dig en avslappnad atmosfär med fri tillgång till vår mysiga relaxavdelning och gym.

Solhem Hotel

Alldeles intill Visbys välbevarade ringmur från 1200-talet ligger Best Western Solhem Hotel. Byggnaden är vackert beläget i Palissadparken bara ett stenkast från Visbys centrala delar. Hotellet erbjuder trots närheten till händelsernas centrum ett mycket lugnt och fridfullt boende. Solhem är uppbyggt i etapper under årens gång och fortsätter ständigt att renoveras och utvecklas. Den äldsta delen av hotellet är från början av 1900-talet och totalrenoverades 2007. 

BO VID HAVET

Ditt drömboende vid havet. På Bovidhavet.com specialiserar vi oss på boende som alltid ligger inom 1000 meter till havet. Vi har ett brett urval av boende längs hela Gotlands kust. Allt från plats för eget campingtält till egen stuga eller hotellrum. Ring oss gärna för personlig service så kan vi tillsammans hitta något som passar just dig!

Gotland.net

På jakt efter boende, reseinformation eller tips på vad man kan se och göra på Gotland? På Gotland.net, öns digitala turistbyrå, hittar du allt detta och mer därtill. Här finns guider till de bästa stränderna, besöksmålen, restaurangerna och evenemangen, och möjlighet att skapa en personlig turistbroschyr med just dina favoriter.


ANNONS

Medverka
i programmet

Medeltidsveckan är ett kreativt centrum för artister, föreningar och en stor mångfald av aktörer. Vår målbild är ett brett program med varierande scener och stora möjligheter för såväl nya som etablerade grupper att nå ut med sina produktioner. Samtidigt skall programmet för besökaren vara av hög kvalitet, rikt och fyllt av både överraskningar och traditioner.

Medverka i programmet

Medeltidsveckan är den givna platsen att utveckla framträdanden av olika slag, ett forum för likasinnade, en möjlighet att lära och utvecklas. Passa på att se och lyssna, prata och samarbeta. Med över 40 000 besökare till festivalen finns en stor publik redo att bli fångad av er föreställning! 
Här hittar du information för dig som är intresserad av att finnas med i programmet på Medeltidsveckan. Vi eftersträvar medeltida upplevelser och ett högkvalitativt och brett utbud för våra besökare. För att medverka måste programpunkten ha en tydlig anknytning till medeltiden och alla dräkter hos de medverkande måste passa in i konceptet.

I filen nedan hittar du all information och vilka villkor som gäller för att du skall kunna anmäla dig till programmet. När du har läst all information så anmäler du dig genom att klicka på länken till anmälan för medverkan. Tveka inte att ta kontakt med oss om det är något du undrar över.

DEADLINES

DEADLINE senast 31 mars för ruinföreställningar, övriga arrangemang senast 15 maj.

KONTAKTPERSON

Björn Sundberg, verksamhetsledare och programansvarig
bjorn.sundberg@medeltidsveckan.se
ANNONS

Volontär

Att vara volontär innebär att du får uppleva Medeltidsveckan ur ett helt annat perspektiv och vara med i en av veckans allra viktigaste team. En grupp med härlig sammanhållning som ställs inför roliga utmaningar mellan himmel och jord. Välkommen som volontär på Medeltidsveckan!

Volontär

Är du en driven person som vill arbeta i ett fantastiskt gäng och få en perfekt möjlighet att se hur ett stort evenemang fungerar bakom kulisserna, och också skaffa dig en bra merit att ha på ditt CV? Då borde du bli volontär hos oss på Medeltidsveckan! Anmälan för Medeltidsveckan 2019 är nu stängd, öppnar åter våren 2020!
För att arbeta som volontär behöver du: 
 • Ha fyllt 18 år vid festivalens början 
 • Arbeta 4 pass á 4 timmar under Veckan
 • Vara beredd på att vissa pass kan ske under kvällstid
 • Vara nykter och drogfri under dina pass
 • Ha lätt för att samarbeta med olika typer av människor
 • Vara aktiv och inte rädd för att ibland anstränga dig fysiskt
 • Sprida god stämning bland både våra besökare och dina medvolontärer 

Som tack för ditt arbete som volontär får du ta del i dessa fördelar: 
 • Vara en viktig del i ett härligt team! 
 • Fritt inträde till en mängd av arrangemang under Medeltidsveckan 
 • Ett mål mat per arbetat pass 
 • Fritt boende på Medeltidsveckans camping (eget tält och utrustning behövs). 
 • Entré och biljett till Medeltidsveckans avslutningsfest 
 • Exklusiv volontärgåva

Vänligen ta del av vår volontärpolicy innan du skickar in anmälan.
Medeltidsveckans volontärer är indelade i två olika grupper, läs gärna mer om de olika rollerna i filerna nedan.
Har du några frågor angående volontärverksamheten, tveka inte att höra av dig till oss via email: volontar@medeltidsveckan.se