Jungfrutornet. Minnen

Redan vid första skapelseögonblicket av Medeltidsveckan bestämdes det att det skulle vara ett skådespel om Jungfrun som murades in i tornet som straff för sitt svek mot Gotland då hon hjälpt Valdemar. Det bygger på en gammal sägen som finns i lite olika versioner. Historien blev populär efter en succéroman från 1929 av Emelie Flygare-Carlén, ”Jungfrutornet”. Författaren fick höra den berättas i Visby och gjorde den till en medeltidssaga kring tornet Jungfrun, mötesplatsen för romanens älskande par. Här kommer information från https://www.mittvisby.se/ringmuren/jungfrutornet/

Enligt legenden om Jungfrutornet reste Valdemar Atterdag över till Gotland innan invasionen, ensam och utklädd till köpman för att spionera. Då kom han i kontakt med en bonde som hette Nils Guldsmed i Unghanse. Denna man hade en ung fager dotter som behagade Valdemar. När Valdemar sedan kom till Gotland med sin arme och plundrade Gotland, lät flickan en vit duk vaja över Unghanses gård, som därigenom skonades. Det berättas också att flickan tagit sig in till staden och om natten smugglat ut nycklar till stadens portar, så att Valdemar kunde ta sig in i staden. Så småningom gick det upp för gutarna att de hade en förrädare bland sina landsmän, och jungfrun Unghanse blev tillfångatagen. Som straff för sitt förräderi blev hon levande inmurad i det torn som sedermera fick namnet Jungfrutornet. Med tanke på Valdemars intima förbindelser med dottern och på att han var ”faslig efter fruntimmer”, finns det grundad anledning att ifrågasätta, om den stackars flickan verkligen var jungfru då hon drabbades av sitt hårda straff.

Nu skall jungfrun Unghanse få sitt straff och bli levande inmurad i tornet. Ett drama under medeltidsveckan i Visby. Foto Lars Hasselrot mfl. Bild från Medeltidsveckan på Gotland.

Det finns ytterligare en sägen om Jungfrutornet nertecknad av P. A. Säve, folklivsforskaren som startade Fornsalen (Gotlands museum).  Tornet skall då ha fått sitt namn av att en nunna från Solberga kloster hade svårt med sitt kyskhetslöfte. Efter att ha brutit mot löftet ett flertal gånger, dömdes hon att levande muras in i tornet, som därefter fick heta Jungfrutornet. Kanske finns det två jungfruar inmurade i tornet.

Det finns också en teori om att namnet Jungfrutornet kommer från ett äldre rymdmått, det minsta = en jungfru (=8,2 cl). Måttet användes bl.a. som brännvinsmått.

 

Medeltidsveckan på Gotland